Сједињене Државе наметнуле су санкције кубанским полицијским снагама и двојици челника у петак у одговору на кампању владе у Хавани против демонстраната, а предсједник Џо Бајден обећао је кубанским Американцима да ће их још услиједити.

Америчко министарство трезора саопћило је да су санкције, које изгледају углавном симболичног значаја, „реакција на сузбијање мирољубивих продемократских протеста на Куби који су почели 11. јула“.

Мета санкција су двојица челника кубанских полицијских снага, као и националне полицијске снаге кубанског министарства унутрашњих послова, наводи министарство.

“Бит ће још санкција уколико не дође до драстичне промјене у Куби, коју ја не предвиђам”, изјавио је Биден током састанка са челницима кубанских Американаца у Бијелој кући.

Њихов састанак дошао је у вријеме док политички битна заједница кубанских Американаца позива на нове протесте на Куби након највећег излива народног незадовољства на отоку под комунистичком владавином у деценијама.

“Сједињене Државе подузимају одлучну акцију како би подржале циљеве кубанског народа”, изјавио је Бајден, преноси Ројтерс.