Сједињене Државе објавиле су у четвртак да су ставиле на црну листу двије компаније са сједиштем у Хонг Конгу, једну у Шангају и једну у Дубаију због помоћи државној иранској нафтној компанији НИОЦ да извози милионе долара робе, чиме су прекршиле америчке санкције.

Америчко министарство финансија саопћило је да је увело санкције хонгконшком Трилианс Петрохемикал Цо. Лтд и Саге Енерџи ХК Лимитед, кинеском Пиквју Индустри Цо Лтд са сједиштем у Уједињеним Арапским Емиратима и Бенеатку ДМЦЦ-у са сједиштем у Уједињеним Арапским Емиратима, јавио је Ројтерс.

Санкције ће замрзнути сву имовину коју посједују компаније што спадају под америчку надлежност и забранит ће америчким компанијама и појединцима да послују с њима.

Поред тога, америчка влада увела је санкције за двије друге компаније, Јиаксианг Индустри Хонг Конг Лимитед и Сандонг Оивангва Петрохемикал Цо Лтд, и двије особе, Али Бајандриан, који је повезан са Трилианс Петролеум, и Зиqинг Ванг, кинески држављанин повезан са Сандонг Оивангва.

Ове санкције су најновији корак америчке кампање “максималног притиска” на иранску економију.

САД покушавају натјерати Иран да прихвати већа ограничења нуклеарног програма, иностраних војних активности и израде балистичких ракета.