Сједињене Америчке Државе наставиће да уводе санкције руским компанијама и организацијама које учествују у пројекту Сјеверни ток 2, изјавио је савјетник америчког предсједника националну безбједност Џејк Саливен.

Он је за Си-Ен-Ен рекао да су досад санкционисане одређене руске компаније и организације, када је ријеч о Сјеверном току 2, а да су укинуте само за два ентитета – једну особу њемачке националности и једну швајцарску компанију.

“Када је предсједник (Џозеф) Бајден преузео функцију, Сјеверни ток 2 је био 90 одсто завршен. То се десило у вријеме администрације Доналда Трампа. Питање које нам је било упућено било је – да ли ћемо ићи санкцијама на наше европске савезнике и пријатеље, Бајден је рекао да није спреман за тако нешто”, додао је Саливен.

Сјеверни ток 2 је међународни пројекат изградње гасовода који ће ићи испод Балтичког мора од Русије до Њемачке, заобилазећи транзитне земље, као што су Украјина, Бјелорусија, Пољска и још неке источноевропске и балтичке земље, подсјећа ТАСС.

САД су у мају увеле санкције против 13 бродова и три руске организације које су учествовале у пројекту.

Саливен је раније изјавио да ће САД увести додатне санкције Русији због третмана Москве опозиционара Алексеја Наваљног, чим буде “утврдила праве мете”.

“Спремамо нови пакет санкција. Показали смо да нећемо узмицати ни пред којим питањем, па ни када је ријеч о случају Наваљног. Ово је одговор на руске штетне активности”, рекао је Саливен за Си-Ен-Ен.