САД су забиљежиле више од 55.000 нових случајева Covidа-19 током претходног дана, што је нови глобални рекорд током пандемије вируса корона, који се шири у већини америчких држава.

Политика предсједника Доналда Трампа у вези са пандемијом доведена је у питање током претходних седам дана, а неколико гувернера обуставило је планове о поновном отварању својих држава послије стриктних блокада.

Касно синоћ објављен је податак о 55.274 нове инфекције, чиме је премашен рекорд у Бразилу од 19. јуна, када је регистровано 54.771 новозаражених.

Број нових случајева у порасту је у 37 од 50 америчких држава, укључујући Флориду, гдје је јуче регистровано преко 10.000 инфекција.

Калифорнија је други епицентар, са растом броја позитивних тестова за 37 одсто и броја хоспитализованих пацијената за 56 одсто у претходне двије седмице.

Гувернер Тексаса Грег Абот, републиканац који је раније одбијао позиве да ношење маски буде обавезно, јуче је наредио да се оне носе у свим окрузима са више од 20 инфекција дневно. Тексас је јуче имао близу 8.000 нових случајева.

У САД је укупно до сада регистровано близу 129.000 преминулих од вируса корона, што је скоро четвртина укупног броја у свијету.