Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић данас је посјетио Приједор, на позив ветерана Армије Републике Босне и Херцеговине из Крајине и предсједника Скупштине града Приједора Мирсада Дуратовића.

Салкић је посјетио Меморијални центар у Чараково, гдје је одржан и хисторијски час, након чега је положио цвијеће и одао почаст шехидима овог мјеста, а затим и присуствовао свечаној академији поводом обиљежавања Дана независности Босне и Херцеговине, која је одржана у Друштвеном дому Чараково.

Како је саопштено из Салкићевог кабинета приликом обраћања присутнима потпредсједник РС-а истакао је да се данас борба за БиХ води демократским средствима, економским јачањем, унутарњим и вањским повезивањем, вишим степеном националне и вјерске толеранције, приближавањем Европској унији, те да су патриотске снаге БиХ спремне за такву борбу, за мир и за будућност.

“Грађани Босне и Херцеговине су на референдуму организованом 29. фебруара и 1. марта 1992. године јасно исказали своју опредијељеност да живе у независној, цјеловитој и сувереној земљи. Данас морамо смоћи снаге да сачувамо своју земљу. Морамо преузети одговорност за њену опстојност, јер су снаге деструкције још увијек јаке”, рекао је Салкић.

Истакао је да морају наставити борбу, како жртва шехида, који су дали своје животе за домовину, не би била узалудна.

“Морамо наставити да изграђујемо нашу домовину, како би била земља једнаких права и могућности за све њене грађане, без обзира како се зову и како се Богу моле. Ова земља ће бити јака онолико колико буду јаки они који је воле, без обзира како се зову, којој политичкој оријентацији припадају. Свима нам на првом мјесту мора бити домовина БиХ”, казао је Салкић.

Додао је да “суочени са честим нападима на независност, суверенитет и интегритет државе БиХ ми често нисмо ни свјесни невјероватно велике снаге босанскога духа коју посједујемо”.

“Управо је та наша снага била пресудна да се изборимо за независност и државност БиХ и да је чувамо, без обзира на непрестане ударе са свих страна. Тај дух чини управо та босанскохерцеговачка посебност, разноликост нација и конфесија, коју многи желе оспорити или омаловажити”, рекао је Салкић.

Према његовим ријечима потребни су заједнички напори да друштво учине праведнијим, друштвом једнаких права и једнаких могућности за све грађане.

“Данас смо свјесни да то друштво није идеално, али управо због тога немамо право на одустајање, већ обавезу додатне борбе да ову земљу учинимо слободном, праведном и доступном свим њеним грађанима на једнак начин”, навео је Салкић.

Присутне је позвао да поносно истакну заставу и да достојанствено обиљеже Дан независности БиХ.

“Ово обиљежавање данас показује да ми имамо кичму, да имамо достојанство и да се не бојимо, зато ходајте подигнуте главе, наш образ је чист. Честитам вам Дан независности БиХ, независне, суверене, цјеловите и недјељиве, међународно признате државе”, казао је Салкић.