Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић данас је у Бањој Луци присуствовао пригодном програму у поводу обиљежавања Дана независности Босне и Херцеговине, у склопу којег је промовирана и књига „Град у цвату магнолије“, аутора Мехмеда Паргана.

У свом обраћању присутнима потпредсједник Салкић је рекао да је неопходан у будућности нови приступ и промјене које ће омогућити останак, опстанак и додатни повратак Бошњака у овај дио наше домовине.

“Дан независности Босне и Херцеговине један је од најважнијих датума у модерној хисторији наше домовине. Огромна већина наших грађана изјаснила се да жели независну и самосталну Босну и Херцеговину и због тога сви требамо бити сретни и поносни. Обиљежавајмо Дан независности Босне и Херцеговине у сваком граду, у сваком мјесту у Босни и Херцеговини и изван Босне и Херцеговине, гдје живе наши држављани. Само тако можемо побиједити покушаје ревизије хисторијских чињеница, које се пласирају у овом ентитету, да наша домовина постоји од Дејтона. Ми смо у Дејтону добили мир за који смо се борили, добили смо нажалост и два ентитета. Ентитет РС данас провођењем системске дискриминације као мирнодопске методе покушава остварити ратне циљеве, те економски и егзистенцијално протјерати Бошњаке”, рекао је Салкић.

Додао је да је због тога у будућности неопходан нови приступ и промјене које ће омогућити останак, опстанак и додатни повратак Бошњака у овај дио наше домовине.

“Ово мора бити прворазредно питање за све патриоте у земљи и дијаспори, оно је од суштинске важности за опстанак Босне и Херцеговине и Бошњака у њој. Позивам све грађане Босне и Херцеговине да у овим данима сви заједно масовним обиљежавањима Дана независности пошаљемо снажну поруку непријатељима наше домовине, да неће успјети у њеној подјели као што нису успјели ни они прије њих”, закључио је потпредсједник РС-а Рамиз Салкић, саопћено је из његовог Кабинета.