Братунац је најеклатантнији примјер некажњеног злочина над цивилним бошњачким становништвом овога града и то тако не би смјело остати у будућности, упозорио је данас Рамиз Салкић, потпредсједник Републике Српске.

Због тога је позвао Тузилаштво Босне и Херцеговине да коначно истражи и подигне оптужнице против оних који су чинили злочине у Сухој, Залужју и на другим мјестима.

“У супротном, хисторија ће их памтити по томе да су ове, али и друге тешке злочине игнорисали и да нису радили свој посао”, казао је потпредсједник Салкић.

Он је казао да су Суха и Залужје мјеста у којем су почињени брутални злочини над Бошњацима.

Уз присуство чланова породица жртава и удружења, те представника Исламске заједнице, локалне и ентитетске власти, данас је обиљежена 28. годишњица злочина у тим братуначким насељима.

Положено је цвијеће на спомен-обиљежју у Сухој, а потом су посјетили најтужнију масовну гробницу у Босни и Херцеговини, која се налази у овом мјесту, а из које су ексхумирана жене и дјеца, саопћено је из кабинета ентитетског потпредсједника.

Такођер, положено је цвијеће и проучена Фатиха на спомен–обиљежју у Залужју.

Насеље Суха је нападнуто 10. маја 1992. године, а у нападима су учествовали локални Срби, припадници ЈНА и других јединица које су стигле из Србије. Бошњачки цивили су убијани, одвођени у сабирни логор на стадион фудбалског клуба „Братство и јединство“ у Братунцу, а потом и у логор у Основној школи „Вук Караџић“.

Сви преостали Бошњаци су протјерани, а њихова имовина је у потпуности опљачкана и уништена.

Током агресије убијено је 140 Бошњака овог насеља, наведено је у саопћењу из кабинета ентитетског потпредсједника.

Најмлађа убијена особа је Неила Хоџић, беба која је рођена 1992. године, а укупно је убијено 22 дјеце из овога мјеста. Најстарија убијена особа је Смајо Хусић, који је рођен 1905. године.

У насељу Залужје је током агресије убијено 125 Бошњака. Нјих 96 је убијено у геноциду, 22 током 1992. године, док су остали убијени током 1993. и 1994. године. У злочинима је убијено 20 дјеце, а најмлађа жртва је Расим Хасановић, рођен 1990. године. Најстарија жртва је Тима Јахић, рођена 1908. године.

“Овдје је посебно исказана бруталност злочинаца према дјеци и женама, о чему свједочи и масовна гробница која је откривена у овом мјесту. Слике Зекире Бегић са нерођеном бебом на ексхумацији, које су обишле цијели свијет, свједоче о том бруталном злочину. Комплетне породице су убијане у овом мјесту”, упозорио је Салкић.

За ове бруталне злочине још нико није одговарао.

“И то нека иде на част онима који не раде свој посао у овој земљи, а то су они који сједе у тужилаштвима и покушавају направити равнотежу у процесуирању ратних злочина.

Једина нормална равнотежа је процесуирање ратних злочинаца и њихово кажњавање.

Злочин у Сухој и Залужју, не само да не смије никад бити заборављен, овај стравични злочин не смије остати некажњен како је то сада случај.

“Само досљедно, потпуно и адекватно кажњавање починилаца злочина у овом и другим мјестима у Братунцу, али и другим дјеловима Босне и Херцеговине, могу бити претпоставка и гаранција да се злочин неће поновити у будућности у овом или бруталнијем облику”, рекао је ентитетски потпредсједник.