Жељко Самарџија, амбасадор БиХ у Русији, гостујући у БХТ1 Уживо, причао је о набавци вакцина за подручје ФБиХ, о пропалој јануарској понуди која је упућена МИП-у БиХ, цијенама вакцине и оном што амбасада БиХ у Русији може да уради приликом набавке.

“Ситуација с короном се мијења из дана у дан, жао ми је због тешке ситуације у БиХ, видим да је врло тешка. Ови договори за вакцину трају већ 15 дана и покушаји да се нешто направи. Шта је коначно рјешење, хоће ли то бити 500.000 доза, је ли руска страна потписала – ми данас немамо ту информацију зато што се у БиХ већ десет дана ломе копља хоће ли се потписати или не, ко ће, гдје ће… немају људи баш толико стрпљења за то”, изјавио је Самарџија.

“Ми смо имали ту јануарску понуду, односно информација је послата у МИП, ту је била прича фонд са фондом или држава са државом, видим да се ту сад ангажују приватне фирме, али то је сад већ дилер са дилером – ако имате неког дилера, и са ове стране се појави неки дилер. Информација нема, осим оних што сам видио у медијима”, наставља Самарџија.

Како каже, Влада ФБиХ није контактирала амбасаду да буде икакав посредник у набавци вакцина.

“Ми смо у јануару послали информацију МИП-у. Зашто она тада није диструбирана ентитетским министарствима здравља и зашто нису обављени разговори на ту тему, ја не знам, информација је отишла на руке министрице Турковић. То је била озбиљна понуда у којој је руска страна била изузетно коректна, дали су и брзе рокове испоруке за прву партију испоруке… имали смо дивну прилику да набавимо вакцине”, прича Самарџија.

Зашто је пропала јануарска шанса, није нам познато, каже Самарџија. Такође истиче да не би улазио у цијену вакцине, да је дата понуда која је мања од 10 долара, истиче да су цијене истакнуте на званичним страницама, али да се то на вријеме договара са Русијом.

“Од септембра се планира набавка вакцина, онда се требало ући у измјене закона. Што се тиче коначне цијене, не улазим у то колики су трошкови транспорта, оно што је било битно, били су услови транспорта, температура од 2 до 10 степени, чување на -18 итд. Видим у медијима да цијена кошта од максимума до минимума, зашто је то тако – ја у то не улазим”, истиче Самарџија.

Ситуација у Русији с короном је таква да нема скоро никаквих мјера. Нема ограничења у радном времену, ни у превозу или продавницама. Људи живе нормално. Што се тиче вакцинације, имунизација траје од децембра. Врши се једна коректна кампања у смислу позива људима да се вакцинишу. У Москви, која има скоро 20 милиона становника, број дневно заражених је око 1000. Позоришта већ раде са 50 одсто капацитета, на спортским манифестацијама је пристојан број гледалаца.

Самарџија напомиње да сви могу рачунати на помоћ амбасаде при набавци руских вакцина.