Лидери земаља Европске уније (ЕУ) одлучили су задржати ограничења наметнута у циљу сузбијања ширења епидемије коронавируса, истовремено повећавајући напоре на убрзању производње и испоруке вакцина.

У заједничкој изјави објављеној након Самита лидера земаља Европске уније наглашено је да се настављају ограничења за путовања која нису обавезна у тренутној ситуацији.

Затражено је да ограничења путовања буду пропорционална, да се не дозволи дискриминација и да се осигура проток робе и услуга на јединственом тржишту.

У изјави је истакнуто да треба убрзати поступак одобравања, производњу и дистрибуцију вакцина, те је указано на важност повећања надзорних капацитета за откривање мутираних врста вируса.

“Компаније морају осигурати предвидљивост у производњи вакцина и поштивати уговорене ​​датуме испоруке”, истакнуто је у изјави лидера ЕУ-а.

У изјави је истакнута солидарност са земљама изван ЕУ-а, те је наведено да ће се наставити подршка у оквиру програма Ковакса за пружање вакцина земљама у потреби.

Лидери ЕУ-а такође су изјавили да ће, иако криза изазвана коронавирусом још није готова, бити појачани напори како би се припремили за будуће здравствене кризе.