Овогодишње 26. издање Модулa Меморије почет ће у суботу, 3. априла у Хисторијском музеју отварањем изложбе “Ожиљци” фотографа Пола Лоуа, прошлогодишњег добитника Награде за допринос очувању културе сјећања.

Фотографска изложба ‘ биће отворена у 19 сдати на платоу испред Хисторијског музеја.

Изложба која због пандемије коронавируса није могла бити одржана прошле године, овај пут ће бити постављена у екстеријеру Музеја.

Још један прошлогодишњи програм, играни филм “Симпати фор д Девил”, француског редитеља Гијома де Фонтенаја ове године бит ће приказан на Јутјуб каналу Фестивала МЕСС, 2. маја 2021.

Као дио филмског програма бит ће приказан култни филм “Мост” редитеља Хајрудина Крвавца; филм “За оне који не могу да говоре” редитељице Јасмиле Жбанић (ФТВ, 15. април); кратки играни филмови “Кали” и “Јама” у режији Албана Укаја и разговор са редитељем (22. април), те још три документарна филма: “Ауторефлексија” у режији Недима Аликадића, “Сарајево – Фем Фатал ” у режији Јоан е Зиелинске, те „Сан о корњачи“ у режији Мартине Милер.

Премијерно ће бити приказан и каталонски филм „Као да је још неко у шуми“ у режији Тересе Туриер и Ерола Илера. У питању је документарни филм о тзв. “невидљивој дјеци”, дјеци жена жртава ратног злочина – силовања, а који у БиХ, по најстрашнијим процјенама има и до 50.000. Послије емитирања филма публика ће имати прилику пратити и разговор са ауторима и актерима филма.

Публика ће у онлине формату имати прилику погледати и двије фотографске изложбе: “Избјећи рат” аутора/ице Роберте Биађиарелли и Луиђија Отанија, те изложбу “Под опсадом” италијанског фотографа Мас има Скиаће. Изложба/инсталација “Роузис а Ред” ауторице Амине Авдић бит ће отворена у простору Црвеног крижа (бивше кино Сутјеска), 7. априла 2021.

У оквиру програма Модул Меморије бит ће публицирана и фотомонографија „Сјена сјећања“ фотографа Рона Хавива и професорице Лорен Wолш, а публика ће имати прилику гледати и разговор са ауторима књиге.

Издање Модула Меморије затворит ће се 9. маја, на Дан побједе над фашизмом, онлине емитирањем представе „Ајy, Кармела“ Сарајевског ратног театра, а чијим емитирањем желимо још једном одати почаст и недавно преминулом колеги и пријатељу, глумцу Драгану Јовичићу.

Иначе, овогодишња добитница Награде за допринос очувању културе сјећања је босанскохерцеговачка редитељица Јасмила Жбанић, награда јој се додјељује за њен свеукупни умјетнички рад и допринос креирању културе памћења, афирмацији људских права и слобода, те успостављању темеља за боље узајамно разумијевање међу људима.