Сарајевска Вијећница освијетљена је бојама заставе Републике Турске поводом обиљежавања пете годишњице покушаја пуча у Турској на данашњи дан 2016. године.

У Босни и Херцеговини као и у другим државама Балкана такођер је бројним активностима и садржајима одата почаст шехидима који су дали животе у ноћи 15. јула 2016. године.

Терористичка организација Фетуллахци (ФЕТО) одговорна је за крвави покушај пуча у Турској у ноћи 15. јула 2016. године.

Ријеч је о терористичкој организацији коју предводи Фетуллах Гулен, настањен у Сједињеним Америчким Државама, а чије изручење је Турска званично затражила од САД-а.

Чланови те терористичке организације годинама су, намјештањем испита, напредовали у служби, инфилтрирајући се тако у институције државе. Потом су, најприје у децембру 2013. године, присталице ФЕТО-а у правосуђу Турске монтираним процесом о наводној корупцији покушали процесуирати бројне високе званичнике.

Неколико година касније услиједио је и крвави покушај државног удара терориста ФЕТО-а, односно покушај пуча којег су извели официри које је ФЕТО инфилтрирао у турску војску.

Истрага у вези с терористичком организацијом ФЕТО показала је да се ради о глобалној мрежи која не представља опасност само Турској, него и свакој другој земљи у којој је активна. На то су у више наврата и указивали турски званичници. Током покушаја пуча у Турској погинула је 251, а рањене 2.734 особе.