Завршена је друга фаза рестаурације зграде Музичке академије, националног споменика из 1893. године. Укупна вриједност пројекта износи око 690.000 КМ.

Према процјенама, дневно кроз ту зграду прође више од хиљаду људи, а у њој су смјештене Основна и Средња музичка школа, као и Музичка академија. Објекат је саграђен прије скоро 130 година и његова рестаурација била је неопходна.

Начелник Опћине Стари Град Ибрахим Хаџибајрић обишао је радове, разговарао са извођачима, али и корисницима објекта.

Прву фазу су финансирали Опћина Стари Град, Градска управа Града Сарајево и Федерално министарство културе и спорта, а другу Амбасада Краљевине Шведске и Министарство просторног уређења, грађења и заштите околиша Кантона Сарајево кроз пројекат “Зелени економски развој” у којем је такођер учествовала Опћина Стари Град.

“Драго ми је што смо успјели обновити Музичку академију и вратити јој стари сјај и хвала свима који су учествовали у финансирању радова. Урађена је замјена комплетне вањске столарије и фасаде бод будним оком и надзором Завода за заштиту споменика ФБиХ. На објекту је урађена и санација таванских просторија, а у наредним данима бит ће постављена и улазна врата која нисмо жељели мијењати него смо задржали оригинална која се тренутно рестаурирају”, изјавио је начелник Хаџибајрић.

Додао је да је преостало још да се ураде нове машинске инсталације и котловница чиме ће бити ријешен и проблем гријања у објекту, а уређењем те зграде осигуравају се много бољи услови за рад ученика и студената, што је потврдила и директорица Средње Музичке школе Татјана Романић.

“Наши ученици ће коначно имати прилику да свирају у концертној сали без буке извана. Данас можемо у миру да држимо наше концерте и да публика ужива у ономе што радимо”, истакнула је Романић. Говорећи о ранијим условима рада присјетила се проблема због лоше изолације.

Рестаурација фасаде и столарије на Музичкој академији рађена је према пројектима које је израдио Кантонални завод за заштиту културно-хисторијског и природног наслијеђа Сарајево.