Ментално здравље, људска права и опоравак’ назив је конференције која ће бити одржана данас у оквиру традиционалног обиљежавања 10. октобра, Свјетског дана менталног здравља.

Тим поводом у “Јутру за све” БХРТ-а гостовала је омбудсменка за људска права БиХ Јасминка Џумхур:

Како је саопћено из саопћено је из Асоцијације Икс Ипсилон , на конференцији, биће званично покренут бесплатни е-тренинг Свјетске здравствене организације о менталном здрављу и људским правима – Квалити Рајтс.

Јасминка Џумхур, омбудсман за људска права БиХ, гостујући рекла је, између осталог да је одржавање е-тренинга веома битно :

Увијек постоји могућност да као професионалац одговорите на захтјеве локалне заједнице. Добро је да се професионалци скупљају и да размијене искуства. Некада појединци кроз свој рад ураде ствари на различит начин. Ова врста едукације има циљ и да се професионална заједница одржи на окупу”.

Превод овог е-тренинга и подршка учесницима омогућени су у склопу Пројекта менталног здравља у Босни и Херцеговини који подржава Влада Швицарске а имплементира Асоцијација Икс Ипсилон у партнерству са Федералним министарством здравства и Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Овај тренинг је намијењен особама са искуством менталних потешкоћа, доносиоцима одлука, здравственим или социјалним радницима/цама, члановима породице или заједнице са циљем стицања знања и вјештина у унапређењу људских права као и сузбијању стигме, злостављања и присиле који су често искуства особа с менталним, психосоцијалним, интелектуалним и когнитивним потешкоћама.

Медијима ће се обратити Омбудсменка за људска права Босне и Херцеговине, Јасминка Джумхур, Горан Черкез из Федералног министарства здравства и Милан Латиновић из Министарства здравства и социјалне заштите Републике Српске, директорица за сарадњу Амбасаде Швицарске у БиХ, Барбара Д=Е4тwyлер Сцхеуер, директор Уреда Свјетске здравствене организације у БиХ, Вицтор Олсавсзкy и директорица Асоцијације XY Емина Османагић.

Иновативни интернет курс већ је у свијету прошло више од 20 хиљада учесника/ца, који су тиме стекли драгоцјена знања о менталном здрављу и људским правима и добили званични цертификат Свјетске здравствене организације.
У складу са препорукама Кризног штаба/стожера презентацији ће присуствовати ограничен број здравствених професионалаца из Босне и Херцеговине а путем он лине платформе догађај ће пратити велики број особа из земље и регије.