У Кантоналном суду Сарајево (КСС) данас је почело поновљено суђење бившем директору сарајевског Кантоналног јавног комуналног предузећа “Градски саобраћај” (ГРАС) Ибрахиму Јусуфранићу и бившем шефу Туристичке пословнице тог предузећа Браниславу Петровићу, који се терете за злоупотребу положаја и овласти, а Петровић и за кривотворење службене исправе.

Ново суђење у овом предмету услиједило је након што је Врховни суд Федерације БиХ дјелимично уважио жалбу Кантоналног тужилаштва КС и укинуо првостепену одбијајућу, односно ослобађајућу пресуду бившим руководиоцима ГРАС-а из јуна 2018. године, те предмет вратио првостепеном суду на поновно одлучивање.

Споменутом одбијајућом пресудом, односно одбацивањем оптужби, Јусуфранић и Петровић су ослобођени одговорности, јер је Суд онда утврдио “како се у овом случају ради о пресуђеној ствари (рес-иудицата), позивајући се на раније Рјешење поступајућег тужиоца о обустави истраге против њих двојице”.

Оптужница Јусуфранића терети да је у својству директора ГРАС-а злоупотријебио службени положај, доношењем незаконите одлуке о куповини праоница за аутобусе, те да је тиме оштетио предузеће за више од 880.000 КМ.

Према тужбеним наводима, при доношењу одлуке о куповини Јусуфранић није Управном одбору предочио мишљење Радне групе о оправданости ове набавке, која је сматрала да је куповина праоница економски неповољна за ГРАС, те је услиједило потписивање уговора с фирмом „Елеспром“ из Словеније за куповину праоница које никада нису стављене у функцију.

Јусуфранићев колега и шура Бранислав Петровић је, према оптужници, заједно са Јусуфранићем помогао сарајевској подружници њемачке фирме „Хеллнер & Море” да побиједи на тендеру за продају рекламног простора у возилима ГРАС-а, чиме је предузеће оштећено за 95.700 КМ.

У наставку претреса, заступник оптужнице, кантонални тужилац Мирза Мутевелић изјавио је како остаје код навода ранијих уводних ријечи, те да нема нових доказних приједлога.

Бранитељ оптужених, адвокат Мухидин Капо казао је, такођер, како одбрана остаје код ранијих уводних ријечи, али и да ће се, с обзиром на одлуку Врховног суда и његове упуте, позвати на додатни доказ.

Истакнуо је како се ради о притужби Правобранилаштва КС у вези са споменутом наредбом (рјешењем Тужилаштва) о обустави истраге у овом случају, а при чему се нигдје не спомиње Бранислав Петровић, наводећи како би, имајући то у виду, наставак поступка против њега представљао кривично дјело.

Појаснио је како је та притужба била основ за покретање првостепеног поступка, иако је, како наводи, дошло до незаконите доставе споменуте наредбе о обустави истраге Кантоналном правобранилаштву 17. марта 2015. које је већ наредног дана тим поводом поднијело притужбу.

На упит предсједавајуће Судског вијећа, суткиње Розите Шимић зашто то одбрана није истакнула у вријеме потврђивања оптужнице, Капо је узвратио да одбрана онда није имала увида у тај документ (притужбу Правобранилаштва)

Суткиња Шимић, у контексту евентуалног поновног извођења доказа, указала на специфичности случаја, подсјећајући да се ради о инкриминацијама од прије двадесет година, као и да су свједоци у претходном поступку директно и унакрсно испитани, да је уложен велики број материјалних доказа, те да су неки од свједока, у међувремену, преминули.

Будући да је заступник оптужбе затражио одређено вријеме како би се изјаснио у вези с додатним доказним приједлогом одбране, претрес је окончан, а његов наставак заказан за 16. март.