Возила јавног пријевоза морају обавезно појачано дезинфиковати, , прије првог поласка или након повратка у депо пријевозника на завршетку рада, а сједишта морају бити видљиво обиљежена са успостављеним размаком који осигурава одговарајућу физичку дистанцу између путника, наводи Министарство саобраћаја КС.

Уважавајући тренутно епидемиолошко стање у Кантону Сарајево, у околностима опасности од ширења коронавируса, Министарство саобраћаја КС поново је указало пријевозницима који обављају јавни линијски пријевоз путника на подручју КС и њиховим упосленицима, као и путницима у њиховим возилима на обавезу да се придржавају и поштују препоруке завода за јавно здравство КС и ФБиХ.

Подсјетили су и на инструкције из “Организације јавног линијиског пријевоза путника у условима опасности од ширења коронавируса”.

Посебно су истакли да су пријевозници у обавези упутити своје упосленике, који развију симптоме као што су кашаљ, повишена тјелесна температура, бол у грлу да се обрате свом љекару, те да са таквим симптомима не долазе на посао, те да возачи који управљају возилима морају носити заштитну маску док управљају возилом јавног линијског пријевоза путника, док остала службена лица која се налазе у возилу (редари, кондуктери и контролори) морају носити маске као личну заштитну опрему.

Такођер, наведено је да корисници услуга јавног линијског пријевоза морају користити маске, а препоручује се кориштење и рукавица, сједишта морају бити видљиво обиљежена са успостављеним размаком који осигурава одговарајућу физичку дистанцу између путника, а у складу са препорукама ЗЗЈЗ КС и ФБиХ, а узимајући у обзир препоруке ЗЗЈЗ ФБиХ по питању јавног линијског пријевоза путника пријевозници КЈКП “ГРАС” д.о.о. Сарајево и Центротранс Еуролинес д.д. Сарајево ускладит ће редове вожње са стварним потребама, а у случају потребе за повећањем пријевозних капацитета тј. већим бројем возила уводит ће и “БИС вожње – додатна возила”.

Возила јавног пријевоза морају обавезно појачано дезинфиковати, прецизно унутрашњост возила и вањски дио возила, прије првог поласка или након повратка у депо пријевозника на завршетку рада. Такођер, на почетним и крајњим терминалима/терминусима мора бити вршена дезинфекција, као и провјетравање унутрашњости возила. По могућности, дезинфекцију вршити и у току рада. Посебну пажњу обратити на возачки простор, рукохвате и друге предмете који се често додирују – детаљно је наложено пријевозницима, саопћено је из Службе за протокол и пресс КС.