У сарајевској Вијећници обиљежена је 103. годишњица рођења Мехмедалије Мака Диздара, једног од највећих босанскохерцеговачких пјесника који је обиљежио једну читаву културно-хисторијску епоху.

Бошњачка заједница културе “Препород” и Фондација “Мак Диздар” одлучили су да ове године заједнички почну обиљежавати годишњице рођења Мака Диздара, па је данас у Вијећници изведен пригодан програм који је обухватио изведбу партитуре за гудачки квартет “Камени спавач” Владе Милошевића, истакнутог бх. композитора, те рецитале глумаца који су публику провели кроз цјелокупну Макову поезију.

“Наша идеја је да то радимо широм БиХ на јавним, отвореним просторима и да у та збивања укључимо што је могуће више људи. Циљ је популаризирати поезију и књижевно дјело Мака Диздара, али исто тако популаризирати књижевност и културу уопће јер представљају темељне вриједности сваког друштва”, рекао је предсједник Бошњачке заједнице културе ”Препород” Сањин Кодрић.

Мехмедалија Мак Диздар је рођен 17. октобра 1917. године у Стоцу, дје је завршио основну школу. Након тога је отишао у Сарајево, гдје је живио све до смрти 14. јула 1971. године. Пјесник чија се дјела “Камени спавач” и “Модра ријека” убрајају у најзначајније босанскохерцеговачке збирке прошлог стољећа, био је један од умјетника који су покушали саставити слику једног свијета који је некада давно бивао на овим просторима, а којег више нема. За Диздара кажу да је пјесник који је Босну дефинирао стећцима и тезом да је ова земља пркосна од сна.

“Нјегова најзначајнија дјела и пјесме су канонизиране у нашој култури, изучавају се у школи и на факултетима, међутим чини се да је на одређени начин кроз ту канонизацију дјело помало замрло. Наш циљ је, а Фондација ‘Мак Диздар’ на томе ради двадесетак година, да то дјело остане ‘живо’, да доживљава нове интерпретације и изведбе. Сматрамо да је Маково дјело толико отворено да увијек може доживљавати нова тумачења и виђења. Маков рођендан може бити један празник бх. културе”, рекао је Горчин Диздар, предсједник Управног одбора Фондације “Мак Диздар”.