Данас се обиљежава годишњица страдања цивила, махом Срба и Хрвата, на локалитету Казана, на обронцима Требевића изнад Сарајева.

Казани су неприступачан локалитет на обронцима Требевића гдје су у вријеме ратних збивања током 1992. и 1993. припадници Армије РБиХ, под водством Мушана Топаловића Цаце доводили и убијали цивиле који су потом бацани у јаму.

За овај ратни злочин 1996. године на казне од 10 мјесеци до шест година затвора осуђено је 14 бивших војника Армије РБиХ. Топаловић је убијен при покушају бијега 1993. године, након што је ухапшен у акцији „Требевић II”, акцији полицијских и војних снага коју су организовали тадашње Предсједништво РБиХ, Министарство унутрашњих послова РБиХ и Армија РБиХ.

До сада су из јаме на Казанима ексхумирани посмртни остаци 23 особе, од којих је шеснаест жртава идентифицирано.

Група грађана и грађанки Сарајева ће испред Вјечне ватре данас у периоду од 12:00 до 13:00 сати одати почаст грађанима убијеним на локалитету Казана,уз поштивање свих епидемолошких мјера које су на снази.

На локалитету Казана ће и чланови Наше странке одати почаст убијеним Сарајлијама, док ће сутра, 26. октобра потпредсједник Федерације Босне и Херцеговине Милан Дуновић положити цвијеће и одати почаст жртвама које су током рата убијене на Казанима.