Амбасада Велике Британије у БиХ и Популацијски фонд Уједињених нација (УНФПА) уприличили су данас у Сарајеву церемонију поводом Међународног дана елиминације сексуалног насиља у конфликту и окончања пројекта “Тражење заштите, подршке и правде за преживјеле жртве сексуалног насиља током конфликта у Босни и Херцеговини”.

Подсекретарка Уједињених нација и специјална савјетница генералног секретара Уједињених нација за превенцију геноцида и борбу против говора мржње Алис Ваириму Ндериту поручила је да се, без обзира на активности које њен уред проводи, ратни злочини и геноциди и даље дешавају.

“Ипак, мој уред даје и рано упозорење те тиме осигурава да до таквих злодјела не дође. Када год примјетимо факторе ризика, онда алармирамо остале да постоји велики ризик од чињења таквих злодјела”, рекла је Ваириму Ндериту.

Она је навела и да се у оквиру превентивних активности ослушкују иницијативе, па тако и у БиХ, које се односе на послијератну обнову и суживот и заједнички рад различитих етничких заједница.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Филд истакао је да су хиљаде жена, дјевојчица и мушкараца током рата били мета сексуалног насиља и да сви они требају подршку институција и друштва.

“Преживјели и њихове породице требају добити компензацију и услуге на које имају право, а ми смо им потребни да се боримо против стигматизације”, рекао је Филд.

Представник УНФПА у БиХ Џон Кенеди Мосоти нагласио је да је за ту организацију изузетно важно препознати пионирски посао који су одрадиле жене у БиХ како би преобликовале друштво, посебно по питању стигматизације преживјелих жртава ратних злочина.

“Ми пуно сарађујемо са женама и младима у овој земљи како би осигурали да се ти тешки злочини никада више не догоде, те улажемо велике напоре како би била спријечена мржња”, рекао је Мосоти.

У оквиру обиљежавања изведена је интерактивна позоришна представа “Жуте чизме” заснована на елементима физичког, експресивног и драмског позоришта, која тематизира стигматизацију особа које су преживјеле сексуално насиље.

Представа је настала у оквиру Програма за ублажавања стигматизације који је развијен на основу Анкете о стигматизацији особа које су преживјеле сексуално насиља у конфликту у Босни и Херцеговини, коју је УНФПА провела, као и након широких консултација са грађанима, заинтересираним актерима, преживјелима, удружењима преживјелих и представницима медија.