Поводом Дана опћине Стари Град у Сарајеву учењем Фатихе и полагањем цвијећа одата је почаст утемељитељу Сарајева Иса-бегу Исхаковићу, највећем вакифу града Гази Хусрев-бегу, најбољим синовима који леже на Шехидском мезарју Ковачи и предсједнику Предсједништва РБиХ Алији Изетбеговићу.

Како је истакао опћински начелник Ибрахим Хаџибајрић, то је вишегодишња традиција, “али и једна цјелина без које данас не бисмо били овдје гдје јесмо” .

Уз честитку свима који обиљежавају 2. мај као свој дан, Хаџибајрић је подсјетио да је Опћина Стари Град овај дан као Дан опћине почела обиљежавати одмах након напада на БиХ, указавши да су се управо на њеној територији те 1992. године одигравали кључни догађаји. Осим тога, ова опћина једина је радила у пуном капацитету током напада на град.

“Опћина Стари Град је сигурно изнијела терет одбране града Сарајева, а самим тим и државе БиХ. Мало ко зна да је у Опћини Стари Град функционисало пуно руководство , што није био случај у опћинама Центар и Ново Сарајево, Нови Град дјелимично, а Илиџа, Вогошћа, Илијаш, Хаџићи и Трново су били окупирани. Једина опћина која је тада радила у пуном капацитету је Стари Град.”

Подсјетио је да је опћина у послијератном периоду значајно обновљена, првенствено властитим средствима.

“Само у посљедних 12-13 година уложили смо више од 120 милиона марака у обнову и развој наше опћине, махом властитих средстава, и ми ћемо наставити градити и развијати Стари Град и у будућности,” поручио је Хаџибајрић.

Хафиз Садрудин еф. Ишерић, имам Цареве џамије, дочекао је јутрос делегацију Опћине Стари Град у харему Цареве џамије те изразио задовољство због традиције коју ова локална заједница његује.

“Оно што посебно цијеним и поштујем код руководства Опћине Стари Град јесте да је то једина институција у граду Сарајеву, понављам једина институција, која официјелно долази на мезар Иса-бега Исхаковића и тиме одаје почаст и признање њему, који је утемељио овај наш шехер Сарајево”, казао је хафиз Ишерић, те додао да се нада да ће се дугогодишња добра сарадња између локалне заједнице и Исламске заједнице наставити и убудуће.

Почаст Гази Хусрев-бегу, највећем вакифу града, одата је у његовом турбету, те у харему Гази Хусрев-бегове џамије гдје је делагацију дочекао Дженан Каљанац, секретар Гази Хусрев-беговог вакуфа.

“Свима честитам наш Дан опћине и посебно ми је драго што смо се окупили на овом мјесту испред турбета великог газије, Гази Хусрев-бега. Ми ову годину обиљежавамо као посебан јубилеј, а то је пола миленијума од његовог доласка у Сарајево, јер познато је да је Гази Хусрев-бег дошао у Босну 1521. године.”

На Шехидском мезарју Ковачи делегација је положила вијенац и проучила Фатиху на централном спомен-обиљежју, а потом и мезару првог предсједника Предсједништва РБиХ Алије Изетбеговића.

Делегацију Опћине Стари Град предводили су опћински начелник Ибрахим Хаџибајрић и предсједавајући Опћинског вијећа Мирза Баталовић, а чинили су је помоћници опћинског начелника, замјеници предсједавајућег Опћинског вијећа и шефови клубова странака које дјелују у Опћинском вијећу.