Поводом Свјетског дана умјетности, 15. априла, у Галерији Средње школе примијењених умјетности Сарајево, отворена је изложба радова професора ове школе.

Изложба обједињује 13 аутора, професора школе. Ријеч је о умјетницима различитих генерација и различитих ликовних изричаја: графике, цртежа, скулптуре и асамблажа.

Директорица Школе примијењених умјетности Елма Алић-Шобот изјавила је да се изложба отвара поводом Свјетског дана умјетности или Дана промицања свијести о ликовној умјетности и креативности уопште.

“Нас 13 професора ове школе смо представили своје најсвјежије радове. Радове које смо радили у протеклом периоду, у неком периоду изолације”, казала је Алић-Шобот.

Она је истакнула да се данас може ‘кликом’ доћи до вољене особе, музеја, галерије али да су одлучили направити изложбу у правом формату јер то заслужује и повод, 15. април, рођендан умјетника Леонарда да Винција.

Она је указала и на значај тога што ученици ове школе имају прилику погледати радове својих професора.

Изложени су радови аутора: Менсуд Кечо, Лејла Ћехајић, Маја Маташин, Стијепо Гаврић, Милијана Лагумџија, Недим Ђикић, Борис Чистопољски, Менсур Поровић, Данило Кресо, Нермина Алић, Алмедина Фехратовић, Хамзалија Мухић и Елма Алић-Шобот.

Директор Међународног центра за мир Ибрахим Спахић истакао је да је ове године, као и прошле, Свјетски дан умјетности у контексту пандемије. Спахић је такођер истакао умјетнички квалитет постављене изложбе.

Изложба ће бити отворена до 29. априла.

Одлуком УНЕСКО-а, на иницијативу Међународног удружења умјетника, 15. априла обиљежава се Свјетски дан умјетности. Тај датум одабран је у част рођендана Леонарда да Винција, једног од највећих умјетника и знанственика у повијести.

Свјетски дан умјетности се слави како би се промицала свијест о важности ликовних умјетности и свих облика креативног стваралаштва.