Према подацима са мјерних станица у 13.00 сати квалитет зрака у главном граду Босне и Херцеговине је нездрав. Индекс квалитета зрака износио је 179 и то измјерен на мјерној станици Отока, док је на мјерној станици Амбасада САД износио 177.

Јутрос у 7.00 сати Индекс квалитета зрака у Сарајеву износио је 114. Вриједност ПМ 10 и ПМ2.5 честица на Отоци у 13.00 сати износила је 136 и 132, док је на мјерној станици Амбасада САД вриједност ПМ2.5 честица износила 131.

Због наведене ситуације у вези са квалитетом зрака, из Еко Акције наводе како је могућа појава појачаних симптома и интензитета болести код особа с болестима срца и дисајних органа, попут астме.

Сви остали би могли почети осјећати негативан утјецај загађења на здравље. Сљедеће групе требају смањити било какве вањске физичке активности: плућни и срчани болесници, труднице, дјеца и старије особе. Продужена или већа напрезања током боравка вани требали би избјегавати и сви остали.

На мјерним станицама Вијећница и Бјелаве квалитет зрака је нездрав за осјетљиве групе становништва, а Индекс квалитета зрака износио је 124 и 150.

С тога би обољели од болести органа за дисање и срца, затим стари, труднице и дјеца у тим дијеловима града требали смањити продужена или већа напрезања током боравка вани.

Индекс квалитете зрака темељи се на мјерењу честица ( ПМ2.5 и ПМ10), озона (О3), душиковог диоксида (НО2), сумпорног диоксида (СО2) и емисије угљичног моноксида (ЦО).