Рудари из свих седам синдикалних организација, чланица Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ, под слоганом “Не неправедном и нехуманом реструктуирању рудника угља у саставу Концерна Електропривреда БиХ“ у протестном маршу који су завршили пред зградом Владе ФБиХ поручили су да желе државу БиХ у којој ће остварити своја права.

Синан Хусић предсједник Синдиката рудника Федерације Босне и Херцеговине обратио се окуолчјеним фрударима испред зграде Владе ФБиХ и свим радницима у БиХ честитао Међународни празник рада.

“Знамо шта смо кроз социјални дијалог усаглашавали, у преходних мјесец дана. Оно што представљају представници ЕПБиХ и Владе ФБиХ ми нећемо прихватити, нећемо допустити да се преко ноћи велики број радника прослиједи на бирое за запошљавање.

Додао јекако су рудари чули да постоји намјера да се одређене структуре које управљају и владају брачунају са рударима тамо гдје смо најслабији, у руднику мрког угља Абид Лолић у Билој, да га реконструишу и поручио:

” Ако желите сукоб ми смо спремни у херојској Билој и нећемо одустати”, казао је Хусић.

Рудари поручују још једном да желе државу, да им треба држава, а не милостиња.

“Тражит ћемо од менаџмента рудника да се испитају методе, да се испита калорична вриједност угља, многи озбиљни људи говоре да су показатељи катастрофално штетни по руднике. Знамо ми сами провјерити квалитет”, поручио је Хусић и додао:

“Ако буде требало сви рударски возови ће доћи овдје.. Доћи ће пуни бола и туге, али и храбрости и одлучности. Ово је почетак борбе за руднике и за најбоље синове који су своје животе давали за БиХ. Хвала вам и сретно”.

Након протеста, представници рудара су се вратили на Жељезничку станицу у Сарајеву те су најавили како ће, уколико се захтјеви рудара не испуне, а Хусић је најавио и да ће у свих седам рудника концерна Електропривреде БиХ 20. маја бити одржан генерални штрајк.

Самостални синдикат радника рудника Федерације БиХ /ФБиХ/, поводом обиљежавања 1. маја – Међународног празника рада, наиме, у Сарајеву организоваје протест, како би исказао незадовољство због изузетно тешког положаја радника.

Након што је рано јутрос Рударска глазба продефиловала и одсвирала јутарњу будницу и првомајски уранак, више од 50 какањских рудара су се организовано упутили на мирни протес, те су са Жељезничке станице у ДСарајеву кренуло ка Влади ФБиХ, гдје се налазе јаке полицијске снаге.
Циљ протеста је јавно исказивање незадовољства радника из сектора рударства у ФБиХ изузетно тешким положајем у којем се налазе и активности овог синдиката на спречавању умањења материјалних права радника и опстанку радних мјеста.