У оквиру пројекта „Умјетност у излогу 2021“, Удружење ликовних умјетника примијењених умјетности и дизајнера у БиХ (УЛУПУБиХ) данас је промовирало књигу „Пишем ти босанчицом“ ауторице Амре Зулфикарпашић.

Истим поводом уприличена је и изложба графика инспирисаних босанчицом, која ће бити отворена до 18. маја.

Ауторица Амра Зулфикарпашић је, појашњавајући пројект “Пишем ти босанчицом”, истакла да морамо да његујемо своје коријене, а нарочито да његујемо писменост.

Она је поручила да се не треба удаљавати од ћириличног писма, јер то је писмо којим се увијек писало у Босни и Херцеговини.

“На подручју Херцеговине је зачета писменост у БиХ. Долазак Турака и Аустро-Угарске, све смо ми то прошли и то је нама донијело сукус неке наше културе, али основа те културе јесте писменост и то је нешто што је мене као умјетника јако заинтригирало”, рекла је Зулфикарпашић.

Она је појаснила да је босанчица базично ћирилица, али босанчица која има своје посебне знакове јесте нечитка за оне који познају само ћирилицу јер морају да знају који су то знакови и на који начин су они настали да би могли да је препознају.

Први који су штампали књиге на босанчици су били фрањевци и те прве књиге босанчице се налазе у Чешкој.

“Она јесте писмо које је настало из рукописа и ми је тако његујемо”, нагласила је Зулфикарпашић.

Предсједница УЛУПБИХ Амила Смајовић нагласила је да је културни идентитет Босне и Херцеговине задатак овог удружења.

“Ми смо то сами себи дали да кроз пројекте, истраживања нашег културног насљеђа на одређен начин ликовно и умјетнички обрађујемо богате сегменте наше културне баштине. Ми свједочимо и константно смо изложени нападима на културни идентитет наше државе”, казала је Смајовић.

Она је нагласила да су сви пројекти које УЛУПБИХ ради афирмација нашег културног насљеђа и на одређени начин допринос развоју културног идентитета наше државе.