Неки од кључних проблема с којима се суочавају особе с инвалидитетом јесу висока стопа незапослености, искљученост из друштва, сиромаштво, превоз и неприступачни улази у институције. Увођењем Закона о посебним такси возилима за особе с инвалидитетом, у Кантону Сарајево направљен је први корак како би се овим људима барем мало олакшало кретање.

Особе с инвалидитетом свакодневно се сусрећу с бројним проблемима у својој околини. За Сњежану Пађен највећи проблем је немогућност улаза у институције у Кантону Сарајево због неприлагођености њиховим потребама, али и прелазак преко трамвајских шина. Стање је додатно погоршала и пандемија коронавируса. Каже нам да у овом тешком тренутку нико није обратио пажњу на потребе особа с инвалидитетом.

СЊЕЖАНА ПАЂЕН

”Ми смо писали дописе, обраћали се, али ништа од тога. Нити смо добили маске, нити смо добили рукавице, а ми иначе рукавице користимо и за своје потребе. Не знам, нисам нешто чула ни да је обезбијеђен никакав ковид-тим, у случају да се ми разболимо, како ћемо за превоз, како ћемо брис урадити.”

А трачак наде за олакшано кретање градом појавио се када је Скупштина Кантона Сарајево усвојила измјене Закона о такси превозу. Тиме ће, између осталог, бити омогућено кориштење посебних такси возила за особе с инвалидитетом.

МУАМЕР КУКАН, помоћник министра саобраћаја КС

”Предвиђено је шест такси ознака за превоз инвалидних лица гдје возило може бити искључиво оно које је прилагођено за инвалидне особе, значи не може се регистровати за ту такси ознаку друго возило осим возило за превоз инвалидних особа.”

СЊЕЖАНА ПАЂЕН

”Са проблемом превоза смо имали исто проблем до прије неки дан, када је напокон усвојен закон. Након осам пуних година сада ћемо добити такси превоз који нама одговара, да се достојанствено возимо.”

Бројна удружења и групе грађана водили су дугогодишњу борбу да би указали на проблем превоза особа с инвалидитетом. Та борба, како кажу, на крају се, ипак, исплатила.

ЗИЈАД ОМЕРОВИЋ, Удружење за заштиту људских права ”ТАКСИ 8”

”То је јако дуго трајало. У некој немоћи ми смо правили и петиције, различите дописе путем медија и свим оним средствима којим смо ми могли легално, легитимно да извршимо притисак да се тај закон донесе, ми смо то радили. Осам година, шта год да радите је јако пуно.”

Удружење посједује два возила која су прилагођена особама с инвалидитетом. Омеровић истиче да је закон усвојен, али да чекају да Влада КС изда лиценце да би почели с радом. Из Удружења поручују да нема оправдања ако кроз неколико дана кантонална Влада не одобри лиценце за превоз, без којих превоз особа с инвалидитетом не може да почне.