Ускоро би требали почети завршни радови на Јужној лонгитудинали у сарајевском насељу Грбавица. Влада је уклонила препреке и издвојила средства за накнаду становницима овог објекта. Чека се потврда Скупштине кантона. Јужна лонгитудинала је саобраћајница која се пружа јужним дијелом града Сарајева од насеља Добриња до Скендерије.

Влада Кантона Сарајево утврдила је Приједлог Одлуке о давању сагласности на Приједлог Уговора о преносу права власништва некретнине уз накнаду, између Опћине Ново Сарајево и Кантона Сарајево-Министарство саобраћаја, због реализације пројекта изградње стамбено-пословног објекта као замјенске локације, у циљу обезбјеђења замјенских стамбених јединица власницима станова у улици Грбавичка бр. 62-68 у Сарајеву.

Познато је да се ова зграда уклања ради изградње саобраћајнице –Јужне лонгитудинале, која своју коначну потврду треба да добије на Скупштини Кантона Сарајев на својој сједници 28. 10 2020. године.

Како су нагласили премијер Кантона Сарајево Марио Ненадић, министар саобраћаја Ади Калем и начелник Опћине Ново Сарајево Неџад Колџо, данашњом Одлуком коначно су разријешени проблеми око рјешавања имовинско-правних односа у оквиру пројекта који своју реализацију чека већ двије деценије.

Градњом нове, а уклањањем старе, зграде на траси Јужне лонгитудинале доћи ће до изравњавања ове саобраћајнице те проширења њеног коридора на овој дионици, а што је био узрок огроммних гужви у саобраћају и заустављања радова на овој дионици.

„Ова Одлука ће коначно довести до рјешавања саобраћајног чвора у улици Грбавичка, тј. до спајања два дијела лонгитудинале, а што ће окончати њену градњу на подручју опћине Ново Сарајево. Ми смо спремни и за наставак њене градња на подручју опћине Нови Град, за што је већ, преко Европске инвестиционе банке обезбијеђено 10 милиона ЕУР-а“, поручио је премијер Ненадић

Овим потезом Владе КС, уз помоћ и подршку Завода за изградњу КС и Опћине Ново Сарајево, најзад је отклоњена посљедња сметња у процесу обезбјеђивања потребне документације за изградњу замјенских станова за станаре у Грбавичкој улици.

Начелник Опћине Ново Сарајево Неџад Колџо се посебно захвалио овој Влади, премијеру Марију Ненадићу и министру саобраћаја Адију Калему што су препознали значај овог проблема и што су подржали сталне напоре и инсистирања опћине да се он коначно ријеши:

“Сада смо у прилици откочити процесе наставка градње ове, за становнике опћине Ново Сарајево и Кантона Сарајево изузетно важне саобраћајнице. Жао ми је што претходна Влада није препознала важност ових процеса, те смо тако изгубили годину и по дана на рјешавању овог проблема. Ово је била задња административна процедура која се чекала, а ово је био једини начин како се овај проблем могао ријешити. Драго нам је да је ова Влада то препознала, а што ће, вјерујемо, учинити и Скупштина Кантона Сарајево“, порука је начелника Колџе.

Након што Скупштина КС, како се очекује, потврди ову Одлуку, слиједи промптно потписивање уговора о рјешавању имовинско-правних односа за шта већ постоји сагласност Опћинског вијећа, након чега ће бити предат захтјев за грађевинску дозволу за почетак градње замјенске зграде.

Према обећањима начелника Колџе, ово ће бити приоритет опћине и дозвола се може очекивати већ у наредних 10 до 15 дана.

„Ово је још један примјер успјешног рјешавања важних питања изградње примарних градских саобраћајница. Ту су обухваћене градње Прве трансверзале, Девете трансверзале, XИИ трансверзале, а сада су откочени и процеси за наставак градње Јужне лонгитудинале“, нагласио је министар Калем.

Након што је овај пројекта кандидован за финансирање од стране Европске инвестиционе банке, те након што је Предсједништво БИХ донијело позитивну одлуку о кредитном задужењу, створени су сви предувјети, финансијски и административно – правни да се у најскорије вријеме, након што Скупштина КС потврди ову Одлуку, крене у завршне радове на овом дијелу Јужне лонгитудинале.