Центар за промоцију цивилног друштва (ЦПЦД) презентирао је данас у Сарајеву представницима основних и средњих школа Цертификацијски механизам еко-школа, који реализују у склопу пројекта “Мисли о природи”.

Савјетница за заштиту околиша у ЦПЦД-у Сабина Јукан појаснила је да је цертификацијски механизам документ који предвиђа стандарде, критерије за процјену, градацију резултата нивоа развијености школе у погледу заштите околиша, те процедуре које су смјернице за школе шта требају спровести да би стекле статус “еко-школе”.

“Основни циљ тог механизма је увођење очувања заштите околиша у свакодневни одгојно-образовни рад школа на принципима одрживог развоја, проводећи активности које ће резултирати видљивим промјенама у раду школе”, рекла је Јукан.

Додала је да је данашњи састанак први од десет које планирају одржати у сарадњи с партнерским организацијама широм БиХ.

Јавни позив на који ће се заинтересоване школе моћи пријавити бит ће расписан 1. октобра.

ЦПЦД имплементира трогодишњи пројект “Мисли о природи!” којим доприноси повећању утицаја цивилног друштва у заштити околиша кроз умрежавање организација цивилног друштва, институција, стручних особа, медија и младих за заједничко, синхронизирано и снажно дјеловање на локалном нивоу.

Пројекат је заснован на пет компоненти: заговарање, еко-хубови, еко-школе, млади и еко-новинари, а финансира га Шведска Влада са три милиона КМ.