У Сарајеву ће се од 23.-26. септембра одржати “4. Међународни интердисциплинарни конгрес Гешталт психотерапије”, аучесници ће се бавити темом “Љубав и стање садашњег човјека”. Конгрес ће окупити истакнута имена из свијета Гешталта, као и учеснике из других друштвених и професионалних области и културе.

Ове се године човјечанство суочило са подмуклим непријатељем у виду ЦОВИД-19 пандемије, која је зауставила цијели свијет, а људски род суочила са сопственом фрагилношћу и смртношћу, које су притајено испуниле нашу свакодневицу страхом, анксиозношћу и свеприсутном бригом за сопствено здравље, сопствене животе, као и добробит наших вољених, кажу организатори конгреса.

Ново-наметнуте околности трансформирале су нашу садашњост, а нашу будућност замаглиле тако да не можемо нити назријети њезине обрисе. У овој неизвјесности, приморани смо да преиспитамо све примарне категорије које чине живот и смрт.

Како се адаптирамо, мање или више креативно, на стање које сада називамо “новом нормалношћу”, крајње је вријеме да преиспитамо своје разумијевање љубави и шта она представља у овом новом глобалном стању, стоји у позиву за Конференцију.

Ускраћени за блискост и додир, и гладни повезаности, присиљени смо да се на болан начин присјетимо Буберовог поимања “дијалога”, по којем је цијели живот заправо сусрет. А саставни, суштински дијелови тог сусрета су контакт, излагање и љубав – љубав као крајњи вид храбрости и рањивости, испреплетени и неодвојиви попут фигуре и њезине позадине.

Организатори конгреса су Психо-Интегрум д.о.о. Сарајево и ЕАПТИ-ГПТИМ Мрежа.

Заинтересовани се могу пријавити до 10. септембра.

Шта је Гештал психотерапија?

Гешталт психотерапија усмјерена је на свјесност о томе што се дешава овде и сада. Та свјесност омогућава нам да делујемо у складу са својим аутентичним потребама. На тај начин избјегавамо сукобе унутар сопствене личности. Ти сукоби се иначе виде кроз различите неуротске и психосоматске симптоме (нпр. страх, анксиозност, депресију).

Циљ гешталт терапије је јачање пацијентовог самопоуздања, до окретања пацијента од подршке у околини до подршке у самом себи (знам да вам ово чешто понављам, али ћу то и даље чинити због значаја за ваш лични раст и развој). Човјек се у гешталт терапији сматра здравим све дотле док је у контакту са самим собом, својом околином и односима између себе и околине.

У току терапије пацијенти уче да користе свјесност у функционисању свог организма као цијелине.