Овогодишњи, 26. фестивал Сарајевске вечери музике (СВЕМ) представиће се у дигиталним издањем.

Под новим околностима тај фестивал се придружује и глобалном обиљежавању 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена концертом у уторак, 8. септембра у 20 сати, на којем ће у првом дијелу у дворани Народног позоришта Сарајево, Сарајевска филхармонија под диригентском палицом Самре Гуламовић извести Бетовенову Симфонију бр. 8.

У другом дијелу виртуалног концерта наступити ће виолинистица Алена Баева из Варшаве, уз украјинског пијанисту Вадима Колоденка, који ће извести Бетовенову Сонату за виолину и клавир бр. 3 у Ес-дуру.

Дигитално фестивалско издање наставит ће се у четвртак, 10. септембра, у 20 сати концертом босанскохерцеговачког гитаристе Санела Реџића из Цркве св. Николаја и Јакоба у Ерфурту (Њемачка), који ће извести дјела Бача, де Фалле, Веиса, Тареге…

Завршница виртуалног издања Фестивала резервисана је за суботу, 12. септембар, у 19 сати када ће на Тргу Сусан Сонтаг-Позоришни трг наступити солисти Опере Народног позоришта у Сарајеву Аида Чорбаџић, сопран, Амила Равкић, меззосопран, Амир Сарачевић, тенор, те Иван Шарић, бас, уз Хор Опере Народног позоришта и Сарајевску филхармонију, те под диригентском палицом маестра Иве Липановића и у режији Дине Мустафића извести чувени Реqуием Wолфганга Амадеуса Мозарта из пијетета према жртвама коронавируса код нас и у свијету.

Цијена онлине улазница за концерте 8. и 10. септембра је 6 КМ, док виртуалну улазницу за концерт 12. септембра је 10 КМ, саопћено је из Народног позоришта Сарајево.