Минутом шутње десетине грађана Сарајева, главног града Босне и Херцеговине, који су се окупили данас на протестима испред зграде Парламентарне скупштине БиХ, одали су почаст онима који су преминули од посљедица заразе коронавирусом.

Грађани Сарајева траже да власт понуди јасан и проводив план у борби против коронавируса.

Једна од организатора Алма Авдагић изјавила је за БХРТ да након прошлих протеста нису добили никакав одговор надлежних, те да сада од државних посланика траже смјену нестручних кадрова.

“Ми не само да немамо вакцине, већ немамо ни план борбе против пандемије”, истакла је Авдагић.

Како је навела, власти имају рок од 14 дана да предузму конкретне кораке, у супротном, протести ће бити настављени све до испуњења њихових захтјева.

“Чекали смо годину дана да они који су добили глас на изборима ураде свој посао, ми не одустајемо док се захтјеви не испуне”, поручила је она, те позвала грађане да им се придруже у борби.

“Позивамо све да се у овој ситуацији удружимо, без обзира на разлике, како би се заједно борили и изборили за бољи живот”, истакла је Авдагић.

Подсјећамо, више стотина грађана окупило се прије десетак дана у Сарајеву због ненабавке вакцина и угрожавања јавног здравља, на протестима организованим путем друштвених мрежа под називом “Борба за живот”.

Грађани су тада блокирали главну саобраћајницу код Парламентарне скупштине БиХ, а надлежним у транспарентима поручивали: „Зарадите плату“, „пи-си-ар тест обавезан за све који улазе у БиХ“, „Доста је“, „Спавате ли мирно“.

Неформална група „Борба за живот“ тражила је оставке или чврсте гаранције руководства да ће масовна имунизација започети до краја априла.

На листи захтјева организатора налазила се и смјена старог и именовање новог сазива Савјета министара БиХ и Владе ФБиХ, која је имала рок од 14 дана да изађе с јасним и реалним планом за управљање кризом и борбу против пандемије корона вируса, те хитно увођење пи-си-ар тестова за све који улазе у БиХ.

За испуњење ових захтјева постављен је рок од седам дана, до 13. априла 2021. године.