Култна представа “Ај, Кармела” премијерно је изведена тачно прије 22 године 19. марта на сцени Сарајевског ратног театра САРТР.

У више од двије деценије живота, та представа је ушла у хисторију бх. театра као једна од најдуговјечнијих и најизвођенијих.

Посљедњу изведбу “Ај, Кармела” је имала на сцени САРТР-а 14. септембра 2020. године.

Недуго након тога, трагичним исходом, усљед компликација изазваних вирусом Цовид 19, преминуо је глумац Драган Јовичић, саопћено је из САРТР-а.

Сарајевски ратни театар САРТР, овом приликом ће, путем свог Yоу тубе канала данас емитовати кратки документарни филм “Медитерански круг” који је настао 2000. године током турнеје представе “Ај, Кармела” по Медитерану, као и галерију фотографија кроз коју се може пратиити живот ове јединствене представе на сцени и иза сцене. Линк за гледање бит ће доступан на Фацебоок и Инстаграм страници САРТР-а.

На овај начин, поручују из САРТР-а, присјетит ће се једног богатог живота и свих драгих људи који су удахнули живот тој представи (играли су Селма Алиспахиц, Драган Јовичић, Јасенко Пашић, режију потписује Робрет Рапоња, драматургију Дубравка Зрнчић Куленовић, сценографију Самра Мујезиновић, костимографију Вања Поповић, музику Давор Роко, а кореографију Антун Маринић) , те захвалити публици која их је све ове године вјерно пратила.

На исти дан, 19. марта САРТР обиљежава и годишњицу смрти једног од оснивача и дугогодишњег директора САРТР-а Сафета Плакала који је уједно и најзаслужнији што је та представа постављена на сцену САРТР-а, наводи се у саопћењу.