Први састанак Извршног тима за израду стратегије за превенцију и борбу против насиља у породици 2021.-2027. године у Федерацији Босне и Херцеговине бит ће одржан у Сарајеву.

Влада Федерације БиХ задужила је Гендер центар ФБиХ да координира процесом израде новог седмогодишњег стратешког документа у складу са Законом о развојном планирању и управљању развојем и Законом о заштити од насиља у породици. Ријеч је о наставку стратешког и свеобухватног дјеловања на пословима превенције и јачања механизама одговора на случајеве насиља у породици, саопћено је из Уреда Владе ФБиХ за односе с јавношћу.

Из Гендер центра ФБиХ напомињу да је визија “БиХ као друштво са нултом толеранцијом на насиље, са одрживим системом превентивног дјеловања, препознавања, поступања и заштите у случајевима насиља и подједнако доступним правовременим институционалним одговором на насиље”.

Стога ће извршни тим кроз стратешко планирање дефинисати циљеве, приоритете и мјере које је потребно реализовати у наредних седам година с циљем унапређења превентивних механизама, проведбе заштитних мјера, истражних и правосудних радњи, те координисаних политика на свим нивоима организације власти у области превенције и поступања у случајевима насиља у породици.

Из Гендер центра ФБиХ истичу да се узрок насиља у породици може најчешће наћи у наученим, трансгенерацијски преносивим обрасцима понашања које прате одређени фактори ризика.

Починиоци насиља у породици у 42,72 посто случајева показују овисност од алкохола, 14,81 посто овисност о наркотицима, 10,88 посто овисност о играма на срећу, 21,97 посто починилаца насиља је било изложено насиљу у дјетињству, а њих 23,93 посто је свједочило насиљу у дјетињству, 26 посто починилаца има хисторију других кривичних дјела, док 30 посто има хисторију почињених прекршаја.

Жртве насиља у породици су у 94 посто случајева жене, а 48 посто жена је током живота доживјело неки облик насиља у породици, саопћено је из Гендер центра ФБиХ.