Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић учествују на састанку лидера Брдо – Бријуни процеса на Брду код Крања у Словенији. Учешће су потврдили челници свих земаља регије, потврђено је за БХРТ.

Предсједник Борут Пахор биће домаћин самита, а учествоваће представници Хрватске, Албаније, Црне Горе, Косова, Сјеверне Македоније, Србије и Босне и Херцеговине.

Овај процес обиљежава 10. годишњицу иницијативе, а конференција потврђује своју преданост проширењу ЕУ.

Очекује се да ће лидери усвојити заједничку декларацију којом ће послати снажну поруку о важности процеса ширења, који се мора брже усмјерити и то не само на поједине земље већ и на читав регион западног Балкана.

Самит је првобитно планиран прошле године да се поклопи с 10. годишњицом иницијативе, али је два пута одгађан због пандемије коронавируса.

Процес Брдо-Бријуни заједничка је словенско-хрватска иницијатива коју је Пахор, као тадашњи премијер 2010. године, осмислио за јачање међусобног повјерења и помоћи на европском путу земаља западног Балкана.

Стекао се обичај да се на самит иницијативе Брдо-Бријуни као гост позове нетко од челника из држава чланица ЕУ-а или институција Европске уније.