Шта год да буде исход до краја године, мора бити позитиван искорак на европском путу, у контексту европских интеграција. Нећемо пристати ни на какве даље националне или територијалне подјеле ове земље, рекао је за “БХТ1 уживо” шеф делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, амбасадор Јохан Сатлер.

Према његовим ријечима, корак напријед на европском путу подразумијева не само измјену Изборног закона, већ се морају отворити и уставна питања.

“Нема проведбе пресуде Сејдић-Финци, Пударић и других без тога. Морамо отворити Предсједништво БиХ и могућност кандидатуре за све у овој земљи. Ми смо опредијељени да радимо у том правцу”, рекао је Сатлер.

Говорећи о актуелним причама о прекрајањима граница и подјели земље, он сматра да “смо све то већ видјели, кроз то смо прошли и не помаже нам да се бавимо правим питањима”.

“То је скретање пажње и то треба престати”, рекао је Сатлер.

“Није фер приказивати ову земљу као најгору, како је неки покушавају приказати, није фер. То је једна земља која има нешто комплексније уређење и зна се који су коријени тога. То је нешто што је утврђено Уставом и Дејтонским споразумом који је окончао рат, али то није крај, него темељ који треба надограђивати”, навео је шеф Делегације ЕУ у нашој земљи.

“Више је питања на уму грађанима у Босни и Херцеговини. То је прије свега здравље – и даље смо усред пандемије – и друга ствар је економија. Људи су забринути, неки су остали без радних мјеста, боре се да преживе. Мислим да су то двије основне ствари које су људима на уму. Поред тога, ту су и европске интеграције. Ако питате грађане шта они желе – они желе стандард, да живе као њихова родбина у Њемачкој, у Аустрији, Швицарској, Француској и другдје. То је оно што свакако треба бити на уму и домаћим политичарима.

Сатлер је говорио и о значају грађанског ангажмана, на изборима, али и мимо њих.

“Једна сјајна ствар код демократије је да увијек можете на миран начин промијенити руководство. Сваке четири године излазите на биралишта и имате прилику да донесете информирану одлуку коме ћете дати своје повјерење, у смислу бављења политиком, политичким питањима у земљи. То је само по себи изузетно питање. Али, као што сте и ви рекли, активан грађански ангажман није само излазак на биралишта и испуњавање своје дужности. И при томе, ту дужност не испуњава неких педесетак посто гласача. Тако да је учешће изузетно важно и у овим четверогодишњим периодима између избора”, напоменуо је он.

Сатлер је казао како Европска комисија, са своје стране, ради на томе да осигура равномјерно окружење, да сви политички субјекти, и најмањи и највећи, имају исту прилику у изборном процесу.

“Говоримо о важним питањима – уставно-правним реформама, реформи изборног законодавства – тако да ми је задовољство да видим академску заједницу, виђеније људе, професоре, многе који су се ангажовали. Треба нам такав ангажман и то не би требало да буду само политички представници. Да, наравно да политички представници имају изузетно важну улогу јер ће у коначници Парламентарна скупштина БиХ донијети коначну одлуку, не само два или три политичка лидера. Зато нам треба и ангажман опозиционих странака. Требаће нам двотрећинска већина у Парламентарној скупштини, што подразумијева једну снажну већину која ће гласати у прилог – шта год већ да буде исход преговора”, рекао је Сатлер.

Он је исказао задовољство чињеницом да је формирана Међуресорна радна група, чији би састанак требало да буде одржан наредне седмице.

“Она би требало да омогући ангажман актера, представника ЦИК-а, што је изузетно важно, омогућиће и учешће експерата са наше стране – Европске комисије, ОСЦЕ-а, Американаца, Венецијанске комисије…”, рекао је шеф делегације ЕУ у БиХ.

“Ми ћемо са своје стране подржавати овај процес. И да, слажем се – не могу у то бити укључени само политички субјекти и представници владајуће коалиције већ, заиста, сви политички актери у законодавнмим тијелима, плус цивилно друштво. Морамо чути и глас цивилног друштва. У том контексту, ми ћемо имати цијели низ активности да видимо и чујемо глас грађана широм земље”, рекао је, између осталог, за БХРТ Јохан Сатлер.