Вожња бициклима у градским срединама све је присутнија. Тако ће пројекат стаза старе пруге новом бициклистичком стазом повезати пет општина у Средњобосанском кантону.

Нова бициклистичка стаза повезат ће Бусовачу, Витез, Травник, Доњи Вакуф и Јајце.

Ради се прије свега о туристичком производу, а како је ријеч о уређеној стази дужине 105 километара и најдужем полигону за бициклизам у овом дијелу Европе.

АЛДИЈАНА ДИЗДАР, Туристичка заједница СБК

“Циљ је старом жељезничком тразом формирати, односно успоставити бициклистичку стазу која ће се у наредном периоду надограђивати”, рекла је Диздар.

АДНАН ГАЗИЈА, Регионална развојна агенција за средишњу БиХ

“Ту је циљ да се увежу разна излетишта, разни културно-историјски споменици кроз мале руте које ће се повезати управо на ту неку кичму”, казао је Газија.

Овај пројекат имат ће велики значај и за омасовљење бициклизма као спортске гране, која у Средњобосанском кантону, а посебно у Травнику има све више поклоника.

ЕДИМ НЕСИМИ, предсједник Бициклистичког клуба Травник

“Заинтересованост родитеља, а заинтересованост и осталих грађана је огромна и људи једноставно имају потребу и жељу да се што више тога изгради”, истакао је Несими.

Изградњом бициклистичке стазе од Бусоваче до Јајца бит ће створене све претпоставке за развој циклотуризма, те за отварање нових радних мјеста. Ради се о најбрже растућем облику туризма у свијету чији систем спремности подразумијева повезивање бројних дјелатности.

АДНАН ГАЗИЈА, Регионална развојна агенција за средишњу БиХ

“Гдје би били сви ти који нуде посебне услове, односно смјештај за бицикла, могућност поправке и друге ствари, од хотела до ресторана”, додао је Газија.

Вриједност пројекта процијењена је на 500.000 марака које је осигурала Европска унија. Његова имплентација повјерена је Регионалној развојној агенцији за централну БиХ, Туристичкој заједници Средњобосанског кантона и Неса системима из Травника.

Рок за окончање изградње нове бицицклистичке стазе од Бусоваче до Јајца је 18 мјесеци.