Угоститељски објекти у Средњобосанском кантону од сриједе (сутра) ће госте моћи послуживати само на терасама и другим отвореним просторима, док ће кретање грађанима бити забрањено од 20 сати до пет сати ујутро.

На приједлог кантоналног Кризног штаба, ове мјере је усвојила Влада, а биће на снази до 9. априла.

Директор Завода за јавно здравство СБК Сеад Каракаш казао је новинарима да су у посљедња три дана, од посљедица цовида-19, преминуле 23 особе, те да су болнице готово попуњене.

У протекле четири седмице имамо погоршање епидемиолошке ситуације. Ради се о великом приливу пацијената у болнице, које су пребукиране, па смо зато инсистирали на појачању мјера. Имамо 150 хоспитализираних, који су позитивни на цовид-19, али и значајан број људи који су у изолацији и имају развијену клиничку слику, али им тестирањем још није потврђено да су позитивни. Резултат тога је и да имамо заузете све уређаје који помажу најтежим пацијентима, попут оних за неинвазивну вентилацију и репиратора – казао је Каракаш.

У одлуци, коју је Влада данас усвојила, међу осталим, је наведено да се “забрањује услуживање јела и пића у угоститељским објектима, који ће моћи послуживати госте само на терасама, односно другим отвореним просторима, уз строго придржавање прописаних епидемиолошких мјера”.

Столови морају бити тако распоређени да је удаљеност између њих најмање два метра. Потебно је ограничити број особа које сједе за истим столом на четверо, а укупан број гостију не може бити већи од 20. Забрањује се извођење музике уживо, као и услуживање гостију који не сједе за столом – наведено је у одлуци.

Хотелима је допуштено у затвореном простору послуживати само своје госте, а у случају непоштивања донесене мјере ће, како је речено, бити изрицане мјере привремене забране рада.

Министар здравства СБК Анто Матић казао је новинарима да је, уз оне које се односе на угоститељске објекте, Влада данас усвојила и сет мјера за друге господарске дјелатности.

На упит новинара о детаљима тих мјера, Матић је рекао да ће оне бити објављене на wеб страници Владе СБК, додајући да оне “не доносе никакве забране, него прецизније дефинирају рад појединих дјелатности”.

Односе се на рад фризерских салона, спортских ценатара, теретана, трговина, објеката за организирање игара на срећу, као и на организирање свадбих и свих других прослава. Уводи се мало строжи облик понашања. Морамо дјеловати јер не можемо дозволити да нам се догоди да наши грађани требају његу, а да нема мјеста у болницама – казао је Матић, нагласивши да се усвојене мјере односе на све, па тако и на вјерске скупове и маниестације.