Из деценије у деценију имамо јако лош квалитет зрака, рекао је директор Регионалног центра за образовање и информисање из одрживог развоја за југоисточну Европу (РЕИЦ) Азрудин Хусика гостујући у БХТ1 .

Сваке зиме иста прича – ваздух који дишу грађани у појединим градовима изузетно је загађен. Заштитне маске нису дошле са коронавирусом. Неки су их носили и прије, и то зими.

“Из деценије у деценију имамо јако лош квалитет зрака,у овом периоду јасно је да су основни узроци индивидуална ложишта” истакао је Хусика.

Квалитет зрака зависи од активности институција и различитих ресора, као што су саобраћај, просторно уређење, грађење, индустрија.

“Људи користе најефтнија горива, то се може смањити само широком друштвеном акцијом. То је да једном броју људи помогнемо да утопле своје куће и дамо им већи потпор за гријање и стабмених објеката”, рекао је Хусика.

Босна и Херцеговина, Албанија, Црна Гора, Румунија и Србија имају највећи проценат смрти повезаних са загађењем ваздуха. Иако је према статистикама, број пријевремених смрти у паду, и даље је висок.

“У питању је здравље и сви треба да кренемо од себе. Не загађујемо ми само друге, него своје укућане и дјецу”, истакао је Хусика.