Иако због све већег броја заражених коронавирусом изгледа као да власти оба ентитета немају на располагању довољно ресурса да дјелотворно сузбијају ширење вируса, у протеклих пола године од тек два лабораторија оспособљена за утврђивање постојања вируса у организму мрежа је проширена на десетке установа.

Протеклих мјесеце бројне су приватне установе такођер уложиле средства и вријеме за обуку особља, те у случају потребе и адекватне одлуке, могу одмах растеретити сустав јавног праћења ширења нове респираторне болести.

Протеклог тједна све је снажнији апел да се у тестирања укључи што више цертифицираних лабораторија, укључујући приватне здравствене институције. Па ипак, из свакодневних приопћења институција видљиво је како се број институција које обављају тестирања повећава протеклих мјесеци.

Бранислав Зељковић из Института за јавно здравство Републике Српске наводи како је већи број позитивних, између осталога, резултат и много ажурнијег тестирања у протеклом раздобљу.

“Приватни лабораторији немају право микробиолошких тестирања на територију Републике Српске, мислим да сте с тим већ добро упознати. Ми тестове набављамо преко УНДП-а и дио тестова Министарство само купи, а мислимо да је то довољно, што видите из свакодневних информација. Нема потребе за ангажманом приватних институција”, рекао је Зељковић.

Влада Федерације Босне и Херцеговине јучер је донијела одлуку о хитном уговарању обављања ПЦР и антигенских тестирања са што више цертифицираних лабораторија и здравствених установа.

Горан Черкез, помоћник за питања јавног здравља у Федералном министарству здравства, појаснио је шта се прецизира у одлуци: “Да се тражи активирање свих акредитованих лабораторија на подручју Федерације БиХ и позивају се кантонална министарства здравства, заједно с фондовима здравственог осигурања, да неодложно склопе уговоре и почну с тестирањем у свим лабораторијама и амбулантама које су цертифициране. Уводимо и нове антигенске тестове, међутим, и даље је основа за тестирање ПЦР тест, једино код случајева када је ПЦР недоступан и када имамо симптоматске пацијенте”.

Сврха тестирања је да резултати буду доступни што прије, како би се особи прописала изолација и адекватна здравствена њега. Стога је само питање броја инциденце када ће се требати посегнути за услугама приватних клиника.

Поликлиника Виталис већ је ранијих мјесеци провела обуку својег особља за узимање ПЦР и серолошких тестова, до данас су одрадили око 1500 ПЦР и 2500 серолошких тестова, а по одлуци надлежних здравствених институција, одмах би се могли укључити у сустав са више од 500 тестирања дневно, тврди лијечница Блаженка Галић из ове клинике.

“Особље је прошло едукацију за правилно узимање узорака за ПЦР тест. Ради се о узорцима узетим са стражње стране слузнице носа и грла, који се потом сигурно транспортирају у лабораториј Алеа у Сарајеву, који је цертифициран од Федералног министарства здравства за узимање ПЦР тестова. Наши пацијенти добивају резултате у року 24 сата”, казала је Галић.

Серолошка и антигенска тестирања су значајно бржа од ПЦР тестова, али су и мање поуздана. Стога је препорука надлежних здравствених институција да се фокус активности ставља на ПЦР тестове.