Без обзира на епидемиолошку ситуацију, сваки дан све је већи број туриста и у Требињу. Највише их је у Граду сунца, гдје је већ попуњено више од 80 одсто капацитета. Може ли Требиње бити замјена за јадранску обалу?

Са посљедњим данима јула, туристи су почели да долазе у Требиње. Нема их још онолико колико би било да није пандемије, али требињски хотели више нису празни какви су били до прије десетак дана. У односу на године раније, разлика је и у томе што ово љето предњаче домаћи туристи.

“Било би лијепо да су сви капацитети попуњени. Нису наравно у том обиму као што смо навикли претходних година да Требиње буде у овом периоду, али ушли смо у главни дио сезоне, период љета. Ушли смо у период годишњих одмора и у Требињу има резервација, има туриста, углавном се ту ради о домаћим туристима”, каже директор Туристичке организације Града Требиња Марко Радић.

Хотелијери дјелимично задовољни. Вјерују како би август могао донијети још већу посјећеност и попуњеност требињских хотела. Ту су и туристички ваучери Владе Републике Српске који се могу искористити и за љетовање на крајњем југу земље.

“За август имамо доста више најава него за јул. Није то ни близу каква сезона зна да буде у Требињу, ми не успијемо да спремимо собе, већ сљедеће требају да се издају, то није ни близу тога. Али има нешто и овај пројекат Владе РС је испао као један добар потез”, истиче Јована Продановић, менаџер продаје хотела “Централ парк”, Требиње.

Без обзира на епидемиолошку ситуацију, требињски бисер, Град сунца, послује одлично. Разговарали смо са туристима који су стигли из Србије. Занимало нас је какво је Требиње као дестинација за љетовање и је ли их страх короне.

“Одлични су услови, све је ок, све је фино, смјештај добар, хотел добар, храна добра, базенчићи добри, за дјецу рај, а и за нас маторе. Дошли смо и заборавили смо на корону”, каже Јулијан Моржик из Вршца.

“Одлично је, град је чист, прелијеп, људи су љубазни савршено”, каже Данијела Лазић из Старе Пазове, те додаје да страха од коронавируса нема.

У овом тренутку попуњеност Града сунца је 81 одсто. Први људи овог туристичког бисера вјерују да су достојна замјена за јадранску обалу.

“Статистички податак је да је попуњеност смјештајних капацитета осамдесет и један проценат, тако да тај темпо и тај ниво попуњености очекујемо све до половине септембра, односно до краја рада Аква парка за ову сезону”, каже менаџер продаје “Града Сунца”, Бојан Вучуревић.

Не треба заборавити да је у Требињу и јесен угодна. Температуре су више од 20 степени. До половине новембра могу се користити и ваучери Владе Републике Српске па се туристички радници у Требињу надају туристима и у јесен.