Пети дан траје блокада одлагалишта комуналног отпада Уборак код Мостара, због чега комунална предузећа немају гдје одлагати смеће. Контејнери су одавно већ пуни и све је више смећа на мостарским улицама.

Мјештани околних насеља и активисти Грађанске иницијативе “Јер нас се тиче” наведено одлагалиште држе у блокади од сриједе, 4. децембра.

Мјештани и активисти који блокирају истовар смећа упозоравају како одлагалиште од почетка године нема нити један валидан документ на основу којег може радити.

Тврде како одлагалиште на Уборку не угрожава само становништво околних насеља, већ и све грађане Мостара, као и становнике долине Неретве све до Јадранског мора.

Они траже санацију одлагалишта и његово премјештање на нову локацију.

Главна савјетница Града Мостара Радмила Комадина у сриједу је изјавила како је посао око проналажења локације за нову депонију скуп и дуготрајан, а све то не може се обавити без одлуке Градског вијећа Мостара које, као што је познато, не постоји од 2012. године.

Додала је да су у новембру представници Града Мостара одржали састанак у Федералном министарству околиша и туризма на којем је договорено да се због јавног интереса отпад настави депоновати на локалитету Уборак, иако је депонији истекла околишна дозвола.