У Бањалуци би ове седмице требали бити настављени преговори представника Електропривреде Републике Српске, Уније удружења послодаваца и Привредне коморе о најављеном поскупљењу електричне енергије за највеће потрошаче у Републици Српској.

Струја за привреду у овом ентитету требала је да поскупи прошле године, али је на захтјев привредника то поскупљење одгођено за годину дана.

Поскупљење од планираних 7% се односи на око 2.000 великих потрошача у Републици Српској. Зависно од дјелатности и учешћа електричне енергије у трошковима производње различито ће утицати на сваког привредника појединачно. За приједорски Арселор Митал ријеч је о 20.000 до 30.000 КМ мјесечно већем издатку.

“На годишњем нивоу то је око 200-300.000 КМ што је заиста сада неприхватљиво. Ми очекујемо састанак током ове седмице, такође смо информисали премијера да привредници ово траже и он нам је дао обећање да ћемо направити састанак на којем ће вјероватно учествовати неко из Владе заједно са представницима ЕП да заједнички нађемо неко рјешење”, поручио је директор Арселор Митала Младен Јелача.

“Ми смо пуно изгубили на питању трошкова радника који су били на боловању и који нису могли радити и на друге начине. Према томе привреда је ове године тешко погођена од производње до повећања свих трошкова. Према томе, ситуација није нимало једноставна”, упозорава предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Да би поскупљење електричне енергије додатно угрозило рад пословних субјеката, упозоравају и у Привредној комори. Од Електропривреде очекују да пролонгирају такву одлуку јер су свакако у губицима због посљедица пандемије коронавируса.

“Дефинитивно став привреде је да у овом моменту није прихватљиво никакво додатно повећање цијене електричне енергије и то је оно на чему ми као Привредна комора истрајавамо у преговорима са ЕП. И оно што ћемо на наредном састанку уколико дође до њега инсистирати да о евентуалном поскупљењу причамо тек када прође пандемија а до тада да се задрже постојећи износи”, казао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС.

Из Електропривреде РС се нису оглашавали. Економиста Зоран Павловић сматра да је повећање цијене електричне енергије посљедња ствар коју у овом моменту треба примијенити.

“Мислим да покупљење струје у овом моменту неће допринијети стабилизацији финансијске ситуације Електропривреде РС јер је привреда у продаји или испоруци електричне енергије негдје око 35%. Тако да када погледамо много је боље тражити уштеде него повећавати цијене електричне енергије”, рекао је Павловић.

Иако нема најава директног повећања, цијене електричне енергије за домаћинства, поскупљење за привреднике, сматра наш саговорник, прелиће се даље на повећање цијена производа, а што ће на крају платити грађани.