Пандемија коронавируса утицала је на смањену потражњу у земљама Европске уније за радном снагом из Босне и Херцеговине. Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ Словенија биљежи пад потражње за радницима из наше земље од 60 одсто, а Њемачка 20 одсто.

Словенија која највише тражи возаче, вариоце, бравареи зидаре из Босне и Херцеговине ове године је, због епидемиолошке ситуације, смањила број огласа за 60 одсто. У Агенцији за рад и запошљавање БиХ наводе да је прошле године било 14.500 посредовања за рад у Словенији, а ове године ће бити дупло мање. Напомињу да је потражња Њемачке за медицинарима у БиХ иста, али да је због нерада њемачке амбасаде од априла до јула смањен број посредовања.

БОРИС ПУПИЋ, портпарол Агенције за рад и запошљавање БиХ

„До краја септембра за Словенију је издато 4.650 радних дозвола, што је за 50 одсто ниже него у истом периоду прошле године. Нјемачка нема толики пад,негдје је 20 одсто пад потражње пошто су то медицинари са средњом школом они су и даље су тражени.“

У републичком Удружењу превозника за унутрашњи и међународни транспорт истичу да за превозничку дјелатност никад гора ни лошија ситуација . Очекују да ће и ово мало возача који су остали у земљи, по завршетку пандемије, отићи да ради у земље Европске уније.

НИКОЛА ГРБИЋ, предсједник Удружења превозника Републике Српске

„Сви превозници на нивоу БиХ и РС раде са смањеним капацитетом чак 30 одсто. Морали смо да отпустимо један број возача, јер нема довољно посла.Надлежне институције нису помогле овој бранши због чега смо доведени до руба пропасти.“

Због коронавируса смањена је потражња и за грађевинским радницима који због малих плата, несигурних услова и лоше заштите на раду напуштају матичну земљу и одлазе у иностранство.

ДРАГАНА ВРБАЧИЋ, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС

„Грађевински сектор је на дну љествице по статистичким подацима по платама. Ни 700 марака је просјечна плата. Када узмете у обзир да је просјечна синдикална потрошачка корпа 2.000 марака.“

Уколико надлежни не донесу адекватне мјере, стабилизацијом епидемиолошке ситуације наставиће се одлив радне снаге из Босне и Херцеговине, због бољих радних услова и животног стандарда у земљама Европске уније.