Стопа заражавања Нијемаца коронавирусом повећана је изнад нивоа за који власти кажу да је граница преоптерећења здравственог система, чиме се повећава притисак на политичке лидере да пооштре мјере закључавања.

Национални и регионални лидери требало би да се сутра састану путем видео-линка како би одлучили о наредном кругу мјера за рјешавање пандемије.

На посљедњем састанку почетком марта договорено је опрезно отварање, али је канцелар Ангела Меркел упозорила да више заразних варијанти вируса значи да ће пандемију бити тешко контролисати.

Према Институту за инфективне болести “Роберт Кох”, број случајева на 100.000 становника током седмице износи 103,9, што је изнад лимита од 100 када јединице интезивне његе више не могу да прате број болесника.

Замор јавности због мјера закључавања, а што траје већ четири мјесеца, расте, али бројеви наговјештавају да ће премијери покрајина можда бити приморани да повуку “хитну кочницу” која је договорена 2. марта, што значи нове блокаде.

Број потврђених случајева инфекције у Њемачкој повећан је за 13.733 на 2.659.516, наводи Институт “Роберт Кох”. Пријављени број жртава повећан је за 99 на 74.664, показало је истраживање.