Према истраживањима “Медиа центра”, 50 посто оних који их прате вјерује медијима, док других 50 посто не вјерује. Истовремено, новинарска удружења биљеже све већи број напада на новинаре и угрожавање њихове сигурности.

Пријетње новинарима стижу свакодневно, посебно онима који одлуче загребати дубље испод површине. Никола Вучић и Авдо Авдић су новинари који су се суочили са пријетњама.

“Шта ми хрватски народ неће заборавити, то што сам говорио о порасту фашизма, модерних облика фашизма и десничарења у одређеним круговима. Зато што критизирам несуочавање са прошлошћу хрватских представника у БиХ, што је неопходно да би БиХ кренула напријед…”, каже Вучић.

“Постоји више врста притисака, од овог правосудног гдје вас малтретирају свакодневно, скоро сваког дана, морате ићи у судницу да доказујете ваше ваше наводе, преко оног тужилачког, који је још можда опаснији од свих ових напада гдје вам пријете уколико објавите неке документе, пријете вам званично саопћењима за јавност да ће вас процесуирати због објаве повјерљиих докумената”, истиче Авдић.

Процесуирања нападача углавном нема, или се споро одвијају. А то би се требало догодити одмах након напада, потцртавају из ОСЦЕ-а.

“Уочавамо да се судски поступци за келевету често злоупотребљавају као средство за застрашивање. Непосредна је реакција која ће услиједити одмах у виду истражног поступка, као одговор на напад. Ако до тога не дође, онда ће починиоци сматрати да имају пуно право нападати медије”, наглашава Кетрин Кавалек, шефица Мисије ОСЦЕ-а у БиХ.

Честе пријетње и увреде које се упућују новинарима посљедица су амосфере у друштву.

“Главни разлог поверења у медије јесте да они имају најновије информације, други разлог повјерења јесте да дају могућност коментарисања, а трећи разлог јесте да ти медији који они прате одражавају њихов већ постојећи став”, каже Елвира Јукић-Мујкић, главна и одговорна уредница “Медиа.ба”.

Током протекле године медијски сектор у Босни и Херцеговини се суочио са бројним политичким и финансијским изазовима. То није обесхрабрило новинарке и новинаре у њиховом истраживању, извјештавању и објављивању прича од јавног интереса.