У петак, 21. Августа у 21 сат на платоу испред Скендерије у Сарајеву регионална плесна платформа Balkan Dance Project представља се својом шестом продукцијом “Позив на Сви марш на плес”, гдје ћемо симболички обиљежити и хисторијско мјесто, где су све познате ex-Yu rock групе наступале, између њих и Бијело Дугме.

На омиљене и свима познате хитове “Бијелог дугмета” Игор Киров, македонски кореограф с међународном каријером, ствара динамичну плесну представу чија је радња оквирно смјештена у замишљену омладинску радну бригаду током љетне радне акције у првој половици 80-тих година прошлог вијека.

Њихова енергија и преданост модерном балету, уз музику Горана Бреговића и маштовиту кореографију, гарант су свјежег и иновативног театарског искуства. Извршни продуцент представе је Наташа Хајдаревић испред Удружење “Живимо балет” из Сарајева.

Пројекат је подржан од стране Фестивала Велење, , Града Цеље, Македонског Министарства културе и Града Скопје.

Оно што политика и религија раздвајају, умјетност спаја. Као што је музика дар од богова, тако је плес дар од анђела.

Шта је циљ овог пројекта?

Мисија и циљ Удружења “Живимо Балет” је промоција плесног покрета, нових позоришних тендеција и едукација публике. Са тим основом смо се одлучили, да изведемо међународни плесни пројекат инспирисан вјечитом музиком Бијелог Дугмета и сјетимо се почетка настајања роцк’н ролла у Југославији. У склопу платформе под називом Balkan Dance Project и са међународним партнерима у пројекту ( Фестивал Велење из Словеније и Kirov Dance Company из Македоније), те са подршком Дома Младих Скендерија, настаје плесна представа “Сви марш на плес”.

Бalkan Dance Project (у наставку BDP) је међународна плесна платформа која окупља младе, успешне и перспективне кореографе, плесаче и ствараоце из Словеније, Србије, Хрватске, БИХ и Македоније. Они кроз индивидуалне приче истражују заједничко искуство живљења на простору Балкана. Свако од њих се кроз своју уникатну естетику дотиче како индивидуалних, тако и универзалних тема које се тичу свих нас. Балкан Данце Пројецт јача плесну сцену региона како би се поновно спојила и повезала, те креирала платформу за размјену идеја кореографа, плесача, музичара, костимографа и визуелних умјетника. BDP повезује земље са јединственим културним идентитетом и преноси своје идеје кроз универзални језик плеса, музике и позоришта.

Плесна представа „Сви марш на плес“ уводи нас у еклектични измаштани свијет у којем пјесме култног ex-Yu бенда БИЈЕЛО ДУГМЕ постају основа за причање приче о једном времену и једној генерацији. Како је тема већине пјесама БИЈЕЛОГ ДУГМЕТА љубав, тако не можемо побјећи од чињенице да ће окосница ове представе бити управо љубав и љубавни односи, од оних за којим се жуди до оних који се живе и оних који су на издисају или припадају носталгичној рефлексији њихових јунака.

Инспирацију за атмосферу представе пронашли смо у спотовима бенда – енергичним, разиграним, потпуно у духу свјетских трендова на роцк сцени.. Драматургију представе чини Горан Головко, казалишни редитељ, дугогодишњи интендант ХНК Сплит и доцент на одјелу глуме на Уметничкој академији у Сплиту.

Кореографију потписује најистакнутији македонски кореограф Игор Киров, дугогодишњи директор Сплитског балета и добитник више међународних награда у области кореографије. У представи учествује Емир Фејзић, /БиХ/, Поред Емира Фејзића у представи учествују професионални плесачи из БИХ (Зулејха Кечо- , Бранко Митровић, Теодора Радивојевић), Србије (Лука Живковић- Јакша Филиповац-), Хрватске (Енди Сцхроеттер-, Словеније (Мојца Мајцен и Лука Остреж).