Мања група грађана из опћине Груде окупила се у Парку хрватских великана у знак протеста против мјера које је јучер донио Кризни штаб Министарства здравства Западнохерцеговачког кантона.

Једна од присутних незадовољних грађанки у изјави за медије казала је да нико нема право људима забранити њихову слободу.

“Нека нас кажњавају. Овдје и онако нема закона, уствари, не поштује се”, казала је.

Позив на протест услиједио је након што је на јучерашњој сједници усвојена наредба о ограничењу кретања у времену од 20:30 до 5 сати и одаслан је од стране непознатог појединца или више њих на друштвеним мрежама.

Дан касније комесар полиције Западнохерцеговачког кантона Милан Галић казао је да протести против рестриктивних мјера у Грудама и Широком Бријегу нису пријављени те да су у МУП-у информације о евентаулним протестима такођер добили на друштвеним мрежама. Најавио је и да би полиција у случају окупљања, легитимисала све учеснике те санкционисала их због кршења Закона о јавном реду и миру.

На концу је то и учињено, и то на самом крају протеста, када су полицијски службеници свим присутнима написали прекршајне налоге.

У Западнохерцеговачком кантону забрањена су и окупљања за више од 25 особа у затвореним просторима и више од 40 особа на отвореном простору као и присуство публике на спортским такмичењима. Ношење маски у затвореним просторима и раније је било обавезно.

Циљ мјера је зауставити нагли пораст обољелих и сачувати здравље становника и здравствене капацитете, а ефекти мјера и евентуално продужење ће бити разматрани у предстојећем раздобљу.

Ове мјере на снази остају до 31. марта.