Организатори релија у Хрватској саопштили су данас да ће сви возачи у WРЦ шампионату учествовати на овогодишњој трци, која ће се први пут возити у тој држави.

“Оно што нас посебно радује су пријаве и већ сада је јасно да ће у Хрватској возити све звијезде WРЦ-а, које ће се на нашим етапама борити за важне првенствене бодове”, рекао је директор релија Славен Дедић, преноси Хина.

Трка ће бити одржана од 22. до 25. априла, на подручју града Загреба, Загребачке, Карловачке и Крапинско-загорске жупаније.

Двије етапе, које су планиране на Загребачком велесајму, отказане су због потенцијално великог броја људи на малом простору.

“Надали смо се до посљедњег тренутка и вјеровали смо да ћемо моћи организовати етапе на Велесајму. Ипак, епидемиолошка ситуација није нам ишла на руку. Ради се о етапама које би на малом простору окупиле већи број људи, а дио етапе возио би се унутар павиљона, па би било тешко или немогуће одржавати дистанцу”, рекао је предсједник Организационог одбора релија Даниел Шашкин.

“Здравље свих учесника је на првом мјесту и одлучили смо се на скраћивање такмичења. Остатак планираног одржаће се према предвиђеном распореду”, додао је он.

Чак и у скраћеној варијанти хрватски рели је са више од 300 километара брзинских испита најдуже такмичење у WРЦ-у након каталонског релија воженог 2019. године.

Трке релија ће се бодовати у WРЦ, WРЦ-2, WРЦ-3 и Јуниор WРЦ шампионату.

Након две одржане трке у новој сезони, у Монте Карлу и Финској, води Финац Кале Рованпера у Тојоти са 39 бодова, други је Белгијанац Тјери Новил са 35 бодова, а трећи је седмоструки свјетски првак Француз Себастијан Ожије са 31 бодом.

У календару овогодишњег Свјетског првенства у релију налази се 12 трка, а након трке у Хрватској возачи ће имати једномјесечну паузу до сљедеће трке у Португалу, крајем маја.