Исповијест глумице из Србије Милене Радуловић о томе како ју је сексуално злостављао познати режисер Мирослав Мика Алексић, покренула је лавину реакција у регији.

Појавили су се наводи о сексуалном злостављању на Академији сценских умјетности Универзитета у Сарајеву, на друштвеној групи ”Ниси сама”, покренутој с намјером да се да слободан простор за све жртве које желе бити анонимне.

”Као глумица, доживјела сам више пута вербално сексуално злостављање, па и додире, дисања за врат, одвратна пипкања. Нажалост, ја сам одгојена тако да не дижем прашину, него се само повучем, измигољим, замолим да ме не дирају… Тек сам годинама постала сигурнија у себе, али као студент увијек сам се плашила да ћу испасти конзервативна међу свим тим либералним људима, јер не желим да ме неко беспотребно дира. Била сам студентица друге године Академије.”

Ово је само једна од исповијести на Фацебоок страници, ”Нисам тражила” коју су покренуле четири Сарајке, бивше студентице Академије сценских умјетности у Сарајеву, потакнуте исповијешћу глумице Милене Радуловћ. Само у неколико сати затрпале су их исповијести жртава. Такви случајеви у жижу пажње ставили су сарајевску Академију сценских умјетности.

МАТЕА МАВРАК, аутор странице

”Пристигао нам је јако велики број порука, чак и први дан, након само сат или два, ми смо већ имале јако пуно објава и прича које смо већ кренуле да дјелимо и некако нам је драго да је то све скупа кренуло и да су ствари почеле да се дешавају.”

Чим су се појавиле оптужбе, Академија се врло брзо огласила саопштењем позивајући све оне који су искусили узнемиравање да то пријаве надлежним институцијама или менаџменту АСУ, односно комисији.

СРЂАН ВУЛЕТИЋ, декан АСУ, Сарајево

”Ми немамо физичку пријаву, значи, ми нисмо хтјели да будемо крути па да кажемо: ”Не интересује нас шта пише на друштвеним мрежама”, него смо реаговали, организовали смо ту комисију, дали смо једно саопштење за јавност, подијелили смо га.”

ХАРИС ПАШОВИЋ, редитељ

”Прије свега, ми морамо да чујемо жртве, жртве морају да добију правду.”

Подјелити овакво искуство, макар анонимно велики је корак, првенствено за саму жртву трауматичног искуства. Многе од њих се дуго саме боре с посљедицама.

ТАЊА ТАНКОСИЋ ГИРТ, психотерапеут

”Најтеже је бити први у свему томе. Сексуално насиље, родно засновано насиље носи са собом јако пуно стида, јако пуно стигматизације, осјећај кривице, неразумијевања околине, неког завјета ћутње, прешутног, непрешутног, знаног и незнаног и јако је тешко проговорити о томе.”

Цијели случај покренула је исповијест глумице Милене Радуловић да ју је као малољетницу силовао Мирослав Алексић, редитељ и професор угледне школе глуме. Он је ухапшен и приведен на саслушање у Вишем јавном тужилаштву у Београду након чега му је одређен једномјесечни притвор.