Свјетска банка у најновијем извјештају прогнозира да ће економија Босне и Херцеговине у 2021. порасти за 2,8 одсто, што је за 0,6 процентних поена мање у односу на пројекције из прошле године.

Изгледи су умањени због пада бруто домаћег производа од 4 одсто у прошлој години, усљед кризе узроковане пандемијом коронавируса. Значајнији опоравак, поручују из Свјетске банке, може се очекивати тек када се заузда пандемија и обнове привредне активности.

На пад домаће економије, наводи се у извјештају Свјетске банке, осим пандемије утицали су вањски фактори на које немамо утицаја, попут смањене привредне активности у Европској унији која је наш главни спољнотрговински партнер, али и унутрашњи као што су политичка нестабилност и споро провођење структурних реформи.

ЕМАНУЕЛ САЛИНАС, шеф Уреда Свјетске банке за БиХ и Црну Гору

„Надамо се да ће ова криза послужити као показатељ надлежнима, да се врате на рјешавање проблема који онемогућавају раст економије, који су добро идентифицирани и за чије је рјешавање потребна одлучност. Надамо се и да ће се ова криза искористити као знак властима да дјелују хитно на рјешавању тих проблема и да се економији омогући да расте на начин за који има потенцијал“.

Економски аналтичари углавном се слажу са оцјенама и прогнозама Свјетске банке. Мишљења су да се морамо ослонити на властите снаге и да у економским питањима главну ријеч требају имати стручњаци, а не политика.

ЗОРАН ПАВЛОВИЋ, економски аналитичар

„Стварање економских услова за ново запошљавање на бази домаћих привредних, природних ресурса и кориштење домаће памети је једини пут којим треба ићи“.

РИФАТ КЛОПИЋ, економски аналитичар

„Кључна чињеница јесте да се гледа бар у будућем времену да што више људи дође на права мјеста који треба да знају оно што раде, а ако не знају да питају оне што знају. Ту је сва поента“.

РАТКО КОВАЧЕВИЋ, гласноговорник Управе за неизравно опорезивање БиХ

„Пад прихода из мјесеца у мјесец је све мањи. Тако да се ево у наредном периоду очекује да тај прихода у ствари на неки начин у потпуности нестане, те да пређемо на неки начин и у суфицит прикупљених прихода од индиректних пореза“.

Охрабрује и податак да је у прва три мјесеца 2021-е извоз увећан за 15 посто у односу на исти период прошле године, што указује на постепени опоравак и раст привреде. Ове бројке би вјероватно биле још боље када би попут привредника и наши политичари радили свој посао.