У Босни и Херцеговини и широм свијета данас се обиљежава Међународни дан борбе против мина, 4. април.

Центар за уклањање мина у БиХ је поводом Међународног дана борбе против мина извијестио да је у Босни и Херцеговини до данас пронађено 136.148 минско-експлозивних средстава. Према анализама, БиХ је и даље једна од мински најугроженијих у свијету, са више од 800.000 угрожених грађана, док је економски губитак због некориштења минско сумњивих подручја процјењен на више десетина милиона еура годишње (65 посто шумска подручја, 25 посто пољопривредно земљиште тренутно под минама).

Постојећа пандемија утиче и на смањено одвијање теренских активности, што се одражава и на укупну реализацију годишњих и стратешких планова. Током претходне године урађено је око 50 посто од планираних задатака деминирања, али су истовремено, због повећаног одласка људи у природу и кретања у близини сумњивих подручја, појачане активности хитног обиљежавања, гдје је постављено и обновљено око 9.000 знакова који упозоравају на минску опсаност.

Управо захваљујући активностима обиљежавања, као и програму минске едукације, број несрећа је драстично смањен у односу на претходне године, док у задње двије године није уопште било цивилних жртава.

Од посљедица минских несрећа страдало је 1.766 особа, од чега 617 смртно. Од овог броја 115 је деминера (53 смртно).

Редуцирано је око 3.240 квадратних метара сумњивог подручја, гдје је пронађено 136.148 минско експлозивних средстава.

Опасност је потврђена у 118, од укупно 145 постојећих општина у БиХ. Претпоставља се да се унутар 1.421 угрожене заједнице, налази још више од 180.000 минско екплозивних средстава.

Од прошле године, у БиХ је доступна мобилна апликација са минско сумњивим површинама. На овај начин, увелико је поједностављен начин добијања информација о сигурности подручја у које се жели ићи, односно о евентуалном постојању минске опасности у близини жељене локације.

Наглашава се да је сврха апликације искључиво да упозори грађане и туристе, на постојање опасних подручја и забрану приласка таквим подручјима.

Крајем прошле године, БиХ је добила продужење рока за уклањање свих преосталих минско експлозивних средстава према Отавској конвенцији, потписаној 1997. године, са више од 160 осталих земаља погођених истим проблемом.

Новим одобрењем је јасно прецизирано да сва преостала минска поља у земљи буду очишћена до 2027.године, у складу са постојећом Стратегијом противминског дјеловања у БиХ, саопћено је из Центра за уклањање мина у БиХ.