У свијету се данас обиљежава Међународни дан борбе против насиља над женама. Четири од десет жена у Босни и Херцеговини претрпјело је психолошко, физичко или сексуално насиље, показало је истраживање које је провела Организација за сигурност и сарадњу у Европи (ОСЦЕ).

Генерална скупштина Уједињених нација 1999. године је прогласила 25. новембар за Међународни дан борбе против насиља над женама, Резолуцијом 54/134. Тај датум је изабран како би се обиљежило убиство сестара Мирабал, активисткиња за демократију и правду.

Овим путем земље чланице Уједињених нација, надовезујући се на Конвенцију о сузбијању насиља над женама из 1993. године, подсјећају да је насиље над женама један од примарних разлога неједнакости жена и мушкараца, чему је узрок историјски дизбалансирана расподјела моћи и приступа ресурсима, а директна посљедица препрека развоју и миру.

УН наглашава да док год жене буду биле изложене различитим облицима насиља у сфери приватног и јавног, а државе не буду предузимале озбиљне мјере заштите жена од насиља, неће бити могуће говорити о уживању људских права и фундаменталних слобода свих, онако како је загарантовано Универзалном декларацијом о људским правима.

Постоје разни облици насиља над женама, укључујући тјелесно, психичко, сполно и економско насиље. Процјењује се да свака трећа жена у свијету трпи неки облик насиља и то најчешће од особе из своје најближе околине. Према подацима Свјетске здравствене организације (WHO), 38 % убистава жена су починили њихови партнери.

Резултати за Босну и Херцеговину показују да три од пет жена сматра да је насиље над женама уобичајена појава у њиховим заједницама. Четири од десет жена у нашој земљи изјавиле су да су претрпјеле психолошко, физичко или сексуално насиље након навршене 15. године живота, од стране партнера или других особа. Готово половина испитаних жена сматра да је насиље у породици приватна ствар, а више од 40 посто њих не зна шта треба чинити ако доживе насиље. Већина жена не пријављује насиље које доживи, наводећи срам, материјалну овисност/проблеме, недостатак информација, неповјерење у службе и, у коначници, страх, као разлоге због којих не пријављују насиље релевантним институцијама.

Насиље над женама је препознато као глобални јавноздравствени проблем, а обиљежавањем 25. новембра настоји се подићи свијест и сензибилизирати јавност на овај проблем као облик неприхватљивог друштвеног понашања.

У свијету, овај дан се обиљежава као Дан борбе против насиља над женама још од 1981. године, као подсјећање на три сестре Мирабал („Лептирице“) из Доминиканске Републике, које су на овај дан 1960. године брутално убијене од стране режима Рафаела Трухиља (1930-1961) због свог политичког и оштрог опозиционог активизма.